2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Joana Amendoeira Budapeseten koncertezik

Újra Budapesten koncertezik Joana Amendoeira: a fiatal fado énekesnő a Millenáris Teátrumban egy Presser Gábor szerezte "magyar fadót" is előad május 16-án.
2010. május 8. szombat 10:55 - HírExtra
Joana Amendoeira a fiatal fado generáció egyik legnagyobb és legnépszerűbb, itthon is jól ismert személyisége. Jövő vasárnap este a Millenáris Teátrumban portugál gitárt, klasszikus gitárt, nagybőgőt, hegedűt és tangóharmonikát felvonultató zenekarával lép fel - közölte az MTI-vel a portugál nagykövetség kereskedelmi képviselete.

A 28 éves énekesnő már nem először jár Magyarországon, hiszen első külföldi koncertjét 1998-ban a kecskeméti Portugál Napokon adta - alig 16 évesen - elsöprő sikerrel.
Joana magyarul énekelt a Zorán pályafutásának 40. évfordulójára rendezett jubileumi lemezbemutató koncerten, mostani estjén pedig egy Presser Gábor szerezte "magyar fadót" is előad majd.

Az énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado versenyen, és már igen fiatalon együtt lépett fel Carlos do Carmo fado legendával. Azóta Joana Amendoeira nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb előadótermeiben, énekel Amerikában, Japánban és Dél-Amerikában is.

Első lemezét 1998-ban adta ki Olhos Garotos címmel (Játékos szemek), a 2000-es Aquela Rua (Az az utca) című albuma a szakma és a közönség körében is elismerést aratott. Sikeres volt 2003-ban megjelent harmadik, Joana Amendoeira című CD-je is. 2004-ben elnyerte a Portugál Újságírók (Casa da Imprensa) díját. A Mar Ensemble együttessel készített DVD-je idén jelent meg.

A fado őse eredetileg a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák zenéje és tánca volt. Portugáliában már csak zenei kísérettel éneklik. A XIX. század közepére a fado gyakorlatilag Lisszabon legdivatosabb zenei műfajává vált. A dalok témája a szerelem, a féltékenység, a szenvedély, a fájdalom, a nosztalgia, az öröm és a bánat. A fado művészetét az 1930-as években már profi énekesek és gitárművészek művelték. A műfaj mára nemcsak Portugáliában, de világszerte is elismert és közkedvelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását