2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az új kormánynévsor tanulságai

Óriási sajtóérdeklődés mellett hozta nyilvánosságra Orbán Viktor a második Orbán-kormány névsorát, de a legfontosabb kérdések megválaszolatlanul maradtak.
2010. május 3. hétfő 14:23 - Sarkadi-Nagy Márton
Mi lesz Simor Andrással és a jegybank függetlenségével? Hogyan állítja helyre Pintér Sándor leendő belügyminiszter két héten belül a közrendet? Mikor lesz az emberek számára érezhető a gazdasági javulás? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre nem kaptunk egyértelmű választ a Parlamentben, ahol ma délelőtt tizenegykor Orbán Viktor megnevezte leendő kormányának tagjait. Néhány következtetést azonban így is meg lehet kockáztatni.

Pókerarcok


A Fidesz még mindig zárt lapokkal játszik. A frissen megnevezett miniszterekre rárohanó körülbelül száz sajtós legjobb tudomásunk szerint egyetlen kérdésre kapott érdemi választ, Réthelyi doktor egy fondorlatosan megfogalmazott újságírói kérdésre állítólag elejtette, hogy mostantól megint lesz az általános iskola alsó osztályaiban buktatás. A némiképpen megilletődött államférfiak amúgy állták a sarat, Matolcsy György leendő gazdaságfejlesztési miniszter például hősiesen hárított gyors egymásutánban három, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökére, Simor Andrásra vonatkozó kérdést.

A Fidesz a választási kampány során kevés konkrét ígéretet fogalmazott meg, és egyre zavaróbb, hogy a választási győzelem után egy héttel sem tudjuk, hogy pontosan mi várható. Orbán múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatójának főbb elemei tértek vissza most is a leendő miniszterelnök bemutatásaiban és a miniszterek szájűból egyaránt, legalább tízszer hallhattuk például gazdaságfejlesztési stratégiaként a "sereghajtókból osztályelsők" kétségtelenül megkapó, de kissé megfoghatatlan koncepcióját.



Szerkezeti terhelés


"Te, figyelj, melyik az a Martonyi?" - súgtak össze a hátam mögött a friss arcokkal még ismerkedő médiamunkások, és a minden korábbinál több felelősséggel felruházott miniszterek nem sok jelét adták annak, hogy nevük nemsokára a közeljövőben olyan hétköznapi háztartási kellék lesz, mint volt mondjuk Torgyán doktor neve.

Egyrészt ma nem nagyon mondtak semmit, másrészt az is kétséges, Minden eddiginél kevesebb miniszter kap helyet az új kormányban, és kétséges, hogy ezek a miniszterek kibírják-e azt a terhelést, ami a minden eddiginél kisebb kormányban rájuk hárul. Réthelyi Miklós, akinek az egyik legmozgalmasabb, az egészségügyet, oktatást, kultúrát és a szociális területet összefogó tárca jutott, láthatóan nem sokat tudott kezdeni az arcába dugott kamerákkal és diktafonokkal, békésen maga elé motyogva próbálta kihúzni a sajtó irtózatos támadását. De a többi miniszterjelölt sem lubickolt látványosan a kamerák előtt. Kérdés, hogy ez a hozzáállás elég lesz-e akkor, amikor a rájuk bízott csúcsminisztériumok területeinek alapvető kérdéseiben kell majd markánsan védeniük a saját álláspontjukat.

Orbán Viktort az új kormányszerkezet kiemeli az operatív munkából, miniszterelnök-helyettesként Navracsics Tibor lesz várhatóan a napi munka irányítója. Kósa Lajos mondta még négy éve, hogy Orbán "táltosnak sokkal alkalmasabb, mint operatív irányítónak", ez a szerkezeti megoldás úgy adja meg Orbánnak a táltosi pozíciót, hogy közben nem kell feladnia a kormány és a Fidesz vezéri posztját.

A szintén miniszterelnök-helyettessé váló Semjén Zsolt elől, akinek a KDNP kedvenc vesszőparipájának számító nemzet- és egyházpolitikában kellene majd a hangját hallatnia, az imígyen táltossá nemesült Orbán el is szívhatja a levegőt, ami talán nem is lenne akkora baj, ha nem akarja az ismét neofasisztázásba lendülő Slota-típusú politikusokat további munícióval ellátni.



Potentátok

Az oligarchák elleni keresztes háború zászlaját ismét fennen lobogtató Orbán kormánynévsorában is előfordulnak olyan személyek, (Pintér Sándor és Fellegi Tamás), akiket ha oligarcháknak nem is, de a gazdasági élet ismert szereplőiként aposztrofálni nem istenkísértés.

Megfigyelésre érdemes az is, Orbánék hirtelen meglepően szívélyes viszonyt kezdtek ápolni a két nagy kereskedelmi tévével. A leendő miniszterelnök TV2-s megjelenésére hivatkozva menekült el az újságírók elől, Fellegi Tamás, a leendő vagyongazdálkodási miniszter volt cége pedig a napokban vásárolta be magát az RTL Klubba. A legérdekesebb azonban a szitén Fellegi közeli Heti Válasz helyzete, akik az elmúlt napok kormánynévsor-tippelgetős játékában tökéletes telitalálatot értek el. A közismerten független hetilapra valószínűleg a jövőben is számíthat a kiszivárogtatott kormányzati információra éhes közvélemény.

Annyi biztos, a kétharmados többséget szerzett Fidesz még mindig vonakodva tárja fel a kártyáit. A következő négy év kormányzása a rendszerváltás óta a legmeghatározóbb kormányzás lehet, de nagyon valószínű, hogy nem lesz a legátláthatóbb. Az új Torgyán doktorra pedig még várhatunk egy pár évet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását