2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ne öld meg magad, mert a gyereked követni fog!

Ha egy gyerek valamelyik szülője öngyilkosságot követ el, jelentősen nagyobb a valószínűsége annak, hogy később a gyermek is ugyanúgy végzi - állapították meg amerikai kutatók, akiknek tanulmánya az American Academy of Child and Adolescent Psychiatry májusi számában jelenik meg.
2010. április 26. hétfő 08:43 - HírExtra
Az Egyesült Államokban évente 7.000-12.000 gyerek veszti el szülőjét úgy, hogy az öngyilkosságot követ el. A most közölt vizsgálatban amerikai statisztikák mellett három évtized svéd pszichiátriai adatai is szerepelnek.

Holly C. Wilcox és munkatársai szerint a korai években bármelyik szülő elvesztése kifejezetten fokozza annak a kockázatát, hogy később a fiatalember ugyanolyan módon végezze életét, vagy pszichiátriai kezelésre szoruljon. Az is tény, hogy gyerekkorban vagy tizenévesen a családban előforduló öngyilkosság sokkal mélyebb hatást jelent, mint fiatal felnőttkorban.

Szerencsére azért az így felnövő gyerekek jelentős többsége nem követ el öngyilkosságot, mert a nem-genetikai tényezők jól befolyásolhatók. Ebben fontos szerepe van a gyermekgyógyászoknak és szükség esetén a korán elkezdett pszichiátriai ellenőrzésnek, kezelésnek.

Igen lényeges a megfelelő, gondos családi környezet is. Ha a legkorábbi időszakban bármilyen lelki zavar megjelenik, a családtagok és a nevelésben részt vevő felnőttek sokat segíthetnek. Erre nagy szükség is van, mert azok a svéd fiatalok, akik gyerekkorban vagy tizenévesen vesztették el szülőjüket öngyilkosság következtében, háromszor gyakrabban fejezték be maguk is életüket ilyen módon, mint a teljes családban felnövő gyerekek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a 18 éves életkor után bekövetkező, hasonló családi tragédia általában nem okozott ilyen mértékű lelki hatást. A statisztikák azt is kimutatták, hogy a szülők baleset okozta halála, ha az a gyermek 13 éves kora előtt történik, kétszer gyakrabban vezet öngyilkossághoz.

Azt is megfigyelték, hogy a szülő elvesztése öngyilkosság következtében megduplázza a gyerek esélyét depresszió miatt szükséges pszichiátriai kezelésre. Az adatok azt is igazolták, hogy a szülő elvesztése gyermekkorban, bármilyen okból is történt, jelentősen növeli annak a valószínűségét, hogy a gyerek később valamilyen erőszakos bűnügybe keveredjen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását