2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Dupla jubileum

A Kaláka zenekar tavalyi 40. születésnapja után idén az egyik alapító tag, Gryllus Dániel ért kerek évfordulóhoz: 60. születésnapjára, április 23-ra különleges koncertet szerveztek a fővárosi Millenáris Teátrumba.
2010. április 17. szombat 09:30 - HírExtra
A születésnapi műsor első részében Gryllus Dániel 22 évvel ezelőtt megjelent lemeze, A teljesség felé lesz a középpontban.

"Az album Weöres Sándor filozófiai prózai műve egyes részleteinek zenei adaptációját tartalmazta. Minden hangszeren én játszottam, most viszont zeneszerző fiam, Samu születésnapi ajándékként meghangszerelte és új köntösbe öltöztette a művet" - mondta az ünnepelt zenész az MTI-nek.
Az eredeti lemezen Gryllus Dániel énekelt, furulyázott, citerázott, klarinétozott, és ő volt az ütős is. Gryllus Samu mostani hangszerelésében lesz például kürtös és énekesnő is, "és azóta persze a technika is óriásit fejlődött".

A teljesség felé előadása az április 23-i koncert első blokkját adja, utána Gryllus Dániel bibliai témájú dalaiból ad elő zenésztársakkal; ezeket korábban néhány filmhez készítette, amelyekből vetítenek is a fellépésen. Az estét a Kaláka dalai zárják.

A közreműködők között lesznek pályatársai (Sebestyén Márta, Sebő Ferenc) és fiatalabb kollégái (Bognár Szilvia, Palya Bea, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus, Both Miklós, Ferenczi György) is. Zenélni fog Balázs Gergő hegedűn, Balogh Kálmán cimbalmon, Bizják Gábor kürtön, Bolya Mátyás kobzon és citerán, Borbély Mihály fúvós hangszereken, Frankie Látó hegedűn, Kovács Zoltán bőgőn, Pálhegyi Máté fuvolán és Tömösközi László marimbán.

Mint az MTI-nek a zenész felidézte, a Lórántffy úti zenei általános iskolába járt, ám később családi hatásra elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karát. Aztán másodévesként 1969-ben Mikó Istvánnal és Vilmos öccsével megalakította a versekre írt dalokat és népzenét játszó Kalákát, és a viszonylag gyorsan jövő sikerek mindent eldöntöttek. "Megszereztem a mérnöki diplomát, de soha nem dolgoztam a szakmában" - idézte fel Gryllus Dániel.

A zenekar tavaly novemberben nagyszabású koncerttel ünnepelte 40. születésnapját a Művészetek Palotájában, aztán a négy tag - a furulyákon, citerán, pánsípon, klarinéton és tárogatón játszó Gryllus Dániel mellett Becze Gábor (nagybőgő, gitár), Gryllus Vilmos (cselló, gitár, charango, koboz, doromb) és Radványi Balázs (mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba) - decemberben egy meglepetéskoncertet is kapott zenészbarátaiktól, tisztelőiktől.
A Kaláka több mint négy évtizedes történetében egyedül Gryllus Dániel volt megszakítások nélkül a zenekar tagja.

"Ragaszkodó típus vagyok, szeretek a megszokott munkatársaimmal dolgozni, de ez általában is igaz, nagyon nehezen válok meg mindentől: papírok, ruhadarabok, mindenféle tárgyak sorakoznak a polcokon. Mint zeneszerző és muzsikus számos lemezt készítettem más közreműködőkkel, de ezeket az albumokat is nagyon rokonnak érzem ahhoz, amit a Kalákával csinálok" - mondta a zenész, aki a Kalákával mintegy 1200 dalt készített négy évtized alatt. Mint megjegyezte, ezek közül mintegy 200-300-at gyakorlatilag bármikor el tudnak játszani. Viszont rengeteg olyan daluk, versmegzenésítésük van, amit az idők során tévé- és rádiófelvételek céljára írtak, soha nem jelentek meg lemezen, és talán nem is fognak.

Mint mondta, a XX. századi nagy magyar költők (köztük Ady, Kosztolányi, Kányádi) mellett figyelemmel kísérik a mai magyar költőket is; erre példa a néhány évvel ezelőtt megjelent Kaláka-lemez, a Madáretető, amelyre például Kovács András Ferenc, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Lackfi János verseit zenésítették meg.

Gryllus Dániel egy kérdésre válaszolva kifejtette: eleinte kicsit ódzkodott attól, hogy az iskolai oktatásban irodalomórán a Kaláka megzenésítésében hallgassák a gyerekek a verseket, később azonban azt tapasztalta, hogy ezt a megoldás is kibonthatja a versek megértéséhez szükséges asszociációs kört, és kedvet is csinálhat az olvasáshoz.

"A zenei oktatásban ugyanakkor egy vagyunk a sok muzsika közül. Annak idején a Kodály-módszer szerint nőttünk fel, ma már azonban ezt a rendszert nem használják olyan széles körben, mint ahogy szerintünk hasznos lenne" - jegyezte meg.

Az idei Könyvhétre jön ki a Kaláka első negyven éve című kötet, amelyben az együttes korábbi tagjai, Mikó István és Huzella Péter is megszólalnak. (A zenekarban 1975 és 1995 között játszó Huzella Péter a jelenlegi négyessel, a Gryllus-testvérekkel, Becze Gáborral és Radványi Balázzsal együtt vehette át a Kalákának odaítélt Kossuth-díjat 2000-ben.) A könyvhöz a tervek szerint egy DVD-t is mellékelnek majd, rajta a Kaláka tiszteletére adott tavaly decemberi meglepetéskoncerttel.

Ősszel jelenik meg Gryllus Dániel újabb zsoltáros lemeze Sumonyi Zoltán verseire, ami az 1997-ben kiadott Tizenöt zsoltár folytatása. Az újabb tíz tételt Gryllus Vilmossal, Sebestyén Mártával és másokkal rögzíti. Az Ószövetség 150 részből álló imádság és énekgyűjteményéből válogató régebbi dalsorozatot decemberben adják elő a Művészetek Palotájában. Gryllus Dániel emellett korábbi "szólóanyagaival", A Hegyi Beszédhez és a Pál apostolhoz kapcsolódó műsorral, valamint a "volt egyszer volt egy kis zsidó" cíművel is rendszeresen fellép, és természetesen a Kalákával is koncertezik.

Idén is lesz - július 9-től 11-ig - Kaláka fesztivál a Diósgyőri várban, többek között a Franciaországból érkező Miquéu és Baltazar Montanaro, a Berlinben működő Rotfront, a hazaiak közül a Zurgó, a Napra, a Muzsikás, a Firkin, Ferenczi György és a Rackajam, a Romano Drom, valamint természetesen a Kaláka részvételével.

Gryllus Dániel szerkesztésében a közeljövőben a népszerű Hangzó Helikon-sorozat is újabb kiadvánnyal bővül: Hobo Verebes Ernő vajdasági magyar zeneszerzővel együttműködve Pilinszky János verseit adja elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását