2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megkezdődött a szezon

Megkezdődött a 164. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, több mint százéves Helkát szombaton fogadták ünnepélyesen a balatonfüredi kikötőben.
2010. április 3. szombat 14:11 - HírExtra
Széchenyi István kezdeményezésére 1846. szeptember 21-én bocsátották vízre a Balatonon a Kisfaludy gőzöst, s ezzel útjára indult a tavon a hajózás; emlékezzünk most a balatoni hajózás megteremtőjére - mondta a hajósokat üdvözlő beszédében Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere. Hangsúlyozta, hogy Széchenyi gondolataira, írásaira, egész munkásságára ne csak emlékezzünk, hanem próbáljuk meg őt tettekkel is követni, mert a "legnagyobb magyar a tettek embere" volt. Különösen közel állt szívéhez a balatoni hajózás felvirágoztatása - tette hozzá.

Bóka István a mintegy 250-300 ünneplő jelenlétében közölte: hamarosan felavathatják Balatonfüred szinte teljesen megújult reformkori városrészét.

Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere beszédében ugyancsak Széchenyi Istvánt méltatta, aki "mögött egy hatalmas alkotó élet van és igazi magyar volt". Balázs Árpád szerint a Balaton állapota a reformkor óta pontosan mutatja az ország állapotát is; amikor az ország halad, akkor a Balaton is fejlődik, ha azonban az ország megtorpan, akkor a tó fejlesztése is megfeneklik. A siófoki polgármester szerint a Balaton "egyedi kincs", ezt Széchenyi felismerte, és e "nemzeti büszkeségünket" fejleszteni kell.

Ruzsics Ferenc, Keszthely fideszes polgármestere szerint "amikor a változás szele elkezd fújni", akkor a bizakodó ember felhúzza a vitorlákat. Mi ezt tettük és várjuk a szél fordulását, bizakodva tekintve a jövőbe a jó balatoni szezon reményében - mondta.
Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója köszönetet mondott a három legnagyobb balatoni település vezetőinek a hajósokat üdvözlő szavaikért, majd azt hangsúlyozta, hogy "gőzerővel dolgoznak" még több hajójuk felújításán.

Elmondta: egyelőre még csak hétvégén és csak Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód-Badacsony között közlekednek a hajójáratok. Április 30-tól váltanak majd át a naponkénti menetrendre - tette hozzá.

Az ünnepi köszöntőket követően a balatonfüredi kikötőben felhúzták az árbocra a hajósok zászlóját és a nemzeti lobogót, jelezve: megkezdődött az idei, egyben a 164. balatoni hajózási szezon.

Kapócs Ferenc az MTI-nek elmondta: idén nem emelik a balatoni hajózási jegyárakat. Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy felújításokra, fejlesztésekre idén 140 millió forintot költenek. A főszezonban 27 hajó és négy komp közlekedik majd - tette hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy tavaly 710 ezren utaztak a balatoni hajókon és 850 ezren a kompokon, s mintegy 200 ezren váltottak jegyet különböző séta- és rendezvényhajókra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását