2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Lendületbe jött az ipari termelés

A vártnál jobban nőtt az ipari termelés azokban a közép-kelet-európai országokban, amelyek kedden tették közzé erre vonatkozó adataikat.
2010. március 9. kedd 13:12 - HírExtra
A legnagyobb mértékben Szlovákiában nőtt az ipari termelés januárban az egy évvel korábbihoz képest, majd Csehország és Magyarország következik. Az euróövezetben viszont még csak szerény januári növekedéssel számolnak az elemzők. Magyarországon a termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, a termelés munkanaptényezővel korrigálva 5,7 százalékkal bővült. A KSH előzetes adatai szerint a termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazítva 8,8 százalékkal emelkedett.

Csehországban 5,3 százalékkal nőtt az ipari termelés ugyanezen időszak alatt, miközben elemzők 2,5 százalékot vártak. Decemberben 1,8 százalék volt a tizenkét havi növekedés. A termelés januárban a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 3,0 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képes.

A szlovák ipari termelés januárban 19,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szakértők 14 százalékos növekedést vártak. Decemberben 12 százalékos volt a növekedés éves szinten. Decemberhez hasonlítva 4,4 százalékkal emelkedett januárban az ipari termelés.

Az euróövezet januári ipari termelési adatait március 12-én, pénteken ismerteti az Eurostat. Elemzők arra számítanak, hogy decemberhez képest 0,7 százalékkal nőtt, tavaly januárhoz viszonyítva 1,3 százalékkal még csökkent az ipari termelés. Decemberben havi szinten 1,3 százalék, éves összevetésben 5 százalék volt az ipari termelés visszaesése az euróövezetben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását