2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Balatonring-ügy áttekintése

Egyre átláthatatlanabb a Sávolyi beruházás körül kialakuló botrány. A HírExtra ezen a helyzeten szeretne változtatni. Időrendbe szedtük, hogy mi történt a Balatonring körül 2008 nyarától kezdve.
2010. március 8. hétfő 14:59 - Pénzes Dávid
Bajnai tálalja a „jó hírt”
2008. július 23.

Magyarországnak jó lesz
A versenyre 110-140 ezer nézőt várnak majd a helyszínre és úgy kalkulálnak, hogy a tv-közvetítéseken keresztül 200 ország több mint 300 millió háztartásában követhetik nyomon a Balatonringen megrendezendő vb-futamot, ami jól erősítheti Magyarország ismertségét a világban és még jobban felkeltheti az érdeklődést a külföldi turisták részéről.
Bajnai Gordon akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter bejelenti: Magyarország 2009-től minimum öt éven keresztül házigazdája lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik futamának. A Sávoly község melletti pályát több mint 80 millió eurós beruházás keretében a spanyol Sedesa csoport építi fel.

Bajnai kijelenti a munkálatok 2008. szeptemberben kezdődnek, és nyolc-tíz hónapig tartanak. Az első nagydíj 2009 szeptemberében lesz, s biztos, hogy 2013-ig minden esztendőben megrendezik.

Bajnai szerint a projektet a magyar kormány pénzügyi és egyéb eszközökkel is támogatja. Konkrétumokat ezzel kapcsolatban a törvényi előírásokra hivatkozva későbbre ígér.



Egy „kacsa”
2009. február 10.
A motorcyclenews.com internetes oldal szerint, kivitelezési nehézségek miatt valószínűleg elmarad az őszi futam. Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter is hasonló félelmének ad hangot. De reméli, a hír csak „kacsa.”

Kovács Bence János, a sávolyi motorospálya építésének előkészületeit és lebonyolítását végző spanyol Grupo Milton cég elnöke elmondja: tartják az előre meghatározott ütemet, nincsenek lemaradásban, amit vállaltak, betartják, a projekt jelenlegi állapotában ott tart, ahol szeretnék. A motoros Magyar Nagydíj 2009. szeptember 20-i dátummal szerepel a versenynaptárban.

Minden rendben
2009. február 11.
Gemma Munoz, a Dorna cég kommunikációért felelős munkatársa hangsúlyozza, a magyar kormánnyal és a Balatonring Zrt.-vel kötött tavaly nyári megállapodás nem módosult. "Minden érintett fél a lehető legnagyobb erőfeszítéseket teszi jelenleg is azért, hogy a szeptemberi futamra sor kerülhessen".



Mégsem lesz futam - a Sedesa hibázott
2009. március 11.
A spanyol beruházó nem nyújtotta be eddig a hitelkérelmét a felerészt hitelből megvalósítani tervezett sávolyi motorospálya megépítéséhez, így nincs realitása annak, hogy a beruházás a tervezett szeptemberi határidőre elkészüljön - jelenteti be Suchman Tamás, a kiemelt fejlesztésekért, ezen belül a sávolyi MotoGP hatósági előkészítéséért felelős kormánybiztos.

Suchman szerint a magyar fél a feltételeket biztosította és teljesítette a vállalásait: rendkívüli szigorral folytatták le a hatósági egyeztetéseket, így a pálya pár héten belül megkaphatja az építési engedélyt. Elmondja a befektető jelentős beruházása révén megépült Sávoly község csatornahálózata, és hamarosan megkötik a szerződést a tisztítómű megvalósítására is.

A kormánybiztos beszámolója szerint a spanyol Sedesa vezette konzorcium a költségeket fele részt önerőből, fele részt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitelből kívánta állni, azonban az ehhez szükséges hitelkérelme a mai napig nem érkezett be. E nélkül nincs meg a fedezet a versenypálya szeptemberi határidőre tervezett megépítéséhez. A határidő betartásához nemcsak a hitelfelvétel ügyében kellett volna megtenni az első lépéseket, hanem a sávolyi helyszínen is, ami szintén nem történt meg.

Biztosan nem lesz
2009. március 11.
Nem lesz futam szeptember 20-án. A pályát építtető Share Capital és Sedesa csoport elnöke, Vicente Cotino Escriva időpont-módosítást kér a jogtulajdonos Dorna cégtől és a Nemzetközi Motorsport Szövetségtől (FIM), új dátumként 2010 tavaszát jelölik meg. A halasztás oka a gazdasági válság.



Mi teljesítettük – ők nem

2009. március 13.
Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint a magyar állam és az érintett önkormányzatok vállalt feladataikat határidőre teljesítették. A beruházás csúszásának oka, hogy a befektetők az MFB-től kívántak jelentős mértékű hitelt felvenni, ami egyelőre nem sikerült. A sportért felelős miniszter kifejti, a magyar adófizetők pénze csak megalapozott vállalkozásokba kerülhet, amit semmi nem írhat felül.

Indul a munka

2009. április 17.
Megkezdődnek a pálya építésének előkészítő földmunkái. Az új tervek szerint 2010 májusában rendezik majd meg a versenyt.

Rövidesen meglesz a pénz
2009. május 1.
Suchman Tamás elmondja a befektetők benyújtották a hitelkérelmet. Folyamatosan tárgyalnak a bankkal, és várhatóan rövidesen odaítélhető lesz a szükséges összeg a pálya megvalósításához. "Egy világos ütemtervhez ragaszkodunk, hogy tudhassuk, az engedélyek és a banki hitel odaítélése után milyen feltételek mellett valósulhat meg a jövő évi verseny" - mondja Suchman.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását