2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Miskolc jubilál az operafesztivállal

Európa 27 országa jelenik meg valamilyen produkcióval a 10. miskolci nemzetközi operafesztiválon, amelyet június 9. és 20. között rendeznek meg.
2010. március 3. szerda 15:23 - HírExtra
Az eseménysorozaton a közönség összesen 65 produkciót láthat és hallhat, köztük lesz 26 operaelőadás, 5 balettre és 23 koncert, emellett filmes és képzőművészeti programokat is szerveznek - közölték szervezők a fesztivált beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

"Az idei fesztivál üzenet vagy inkább bevezető Magyarország 2011-es európai uniós elnöksége elé" - hangsúlyozta Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója. Az első koncertet a Pannon Filharmonikus Zenekar adja, ez a gesztus Pécsnek, mint Európa egyik idei kulturális fővárosának szól, az alkalomra a miskolci születésű neves magyar zeneszerző, Vajda János komponál új szimfóniát.

A Miskolci Nemzeti Színházban Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója állítja színpadra Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát egy estén Puccini Gianni Schicchijével. A karmester a müncheni Theater am Gärtnerplatz dirigense, Nánási Henrik lesz. Judit szerepében Rálik Szilvia mutatkozik be, a Kékszakállú Cser Krisztián lesz. Kerényi Miklós Gábor elmondta: a Kékszakállút "látványoperaként" képzeli el, a Gianni Schicchit pedig mai környezetbe helyezi.

Folytatódik a fesztivál és a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) együttműködése: egy régen hallott, költői művet mutatnak be a tizedik fesztiválon. A Magyar Állami Operaházban utoljára az 1941/1942-es évadban játszották Richard Strauss operáját, a Daphnét, amely pedig a nemzetközi repertoár állandó darabja. Az előadás kitűnő alkalom arra, hogy Rost Andrea ebben az alkotásban bemutatkozzék - fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója kiemelte: a miskolci fesztivál inspirálóan hat az együttes munkájára, kedvet kaptak, hogy Richard Strauss más, ritkán vagy Magyarországon sosem játszott operáit is sorra vegyék majd.
2010 nem csupán Pécs kulturális fővárosi szerepe okán jeles esztendő, hanem az Erkel-bicentenárium miatt. A Bánk bánnal a debreceni Csokonai Színház társulata vendégszerepel Miskolcon, a Kolozsvári Állami Magyar Opera pedig a Saroltát újítja föl, hogy elhozhassa a fesztiválra.

A népszerű három tenor koncertet idén is megrendezik, fellép a spanyol Antonio Marquez flamenco társulata. A szomszédos Kassai Nemzeti Színház a Fából faragott királyfival készül az újabb miskolci vendégjátékra, Ondrej Soth koreográfiájával ismerkedhet meg a közönség.

Bátor Tamás felhívta a figyelmet egy kortárs operára, Erkki-Sven Tüür Wallenberg című, rendkívüli hatású alkotására. Az észt komponista neve Amerikától Európáig világszerte ismert. A tallinni Észt Nemzeti Opera 2007-ben, Dmitri Bertman és Neeme Kuningas rendezésében bemutatott előadása a fesztivál egyik jelentős eseményének ígérkezik.
A szófiai nemzeti opera 2009 márciusától játssza Massenet Don Quichotte című operáját, a darabot a színház igazgatója, Plamen Kartaloff vitte színre, aki nem csak otthon elismert szakember. Előadásukat bemutatják Miskolcon is, mégpedig Polgár Lászlóval a címszerepben.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a tájékoztatón hangsúlyozta: bármilyen nehéz gazdasági helyzetben is van a tárca, elismerve a fesztivál magas szakmai rangját, idén is 100 millió forintos támogatást garantál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását