2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ismeretlen dinoszaurusz maradványai!

Ismeretlen növényevő dinoszaurusz fosszíliáit találták meg Thaiföldön, Kalasin tartományban.
2010. február 20. szombat 14:20 - HírExtra
A 150 millió évvel ezelőtt élt őshüllő 15 csontját tárták fel Phu Noiban a paleontológusok. Először a 150 centiméter hosszú és 50 centiméter széles csípőcsont került elő. A leletek között szerepel a dinoszaurusz mellső végtagjának 120 centiméter hosszú csontja, 80 centiméteres sípcsontja, öt bordája, négy foga és két csigolyája is - olvasható a The Nation (http://www.nationmultimedia.com) thaiföldi angol nyelvű honlapon.

Varavut Szuteethorn, az Ásványi Készletgazdálkodási Hivatal főgeológusa szerint a fosszíliák a késő jura időszakból származnak. Mint mondta, bár Phu Noiban 2008 óta folynak feltárások, és azóta többször is kerültek elő dinoszauruszcsontok, még sohasem találtak ilyen jó állapotban fennmaradt fosszíliákat. A mostani lelet idősebb a Phu Khum Khaóban előkerült 130 millió éves dinoszauruszmaradványnál.

A csontok méretéből és egyéb adatokból kiindulva a szakemberek úgy vélik, hogy a sauropodák ismeretlen fajtájáról van szó. A Sauropoda a hüllőmedencéjű (Saurischia) dinoszauruszok egyik alrendága, amelybe nagytestű növényevők tartoztak. Ebben a csoportban találhatók a valaha élt legnagyobb szárazföldi állatok, közülük legismertebb a korábban Brontosaurusnak nevezett Apatosaurus. A késő triász időszakban jelentek meg, virágkorukat a késő jura idején (150 millió évvel ezelőtt) élték, amikor széles körben elterjedtek. A sauropodák egészen a kréta-tercier kihalási eseményig fennmaradtak, amikor az összes többi röpképtelen dinoszaurusszal együtt kipusztultak. Fosszilizálódott maradványaik az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen megtalálhatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását