2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

APEH: öt százalékkal estek az adóbevételek

Mintegy 5%-kal csökkentek az APEH által kezelt államháztartási bevételek tavaly az előző évihez képest, amiben a gazdasági válság mellett szerepet játszott az adóterhelés szerkezetének évközi átalakítása is.
2010. február 8. hétfő 18:20 - HírExtra
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adójellegű bevételei 2009-ben - a magánnyugdíjpénztárak részére beszedett 354,5 milliárd forinton túl - 8.341 milliárd forintot tettek ki, ami az államháztartás adójellegű bevételeinek 81%-a - közölte az adóhatóság. A kiemelt adókból és járulékokból tavaly 5,1%-kal - 429,7 milliárd forinttal - kevesebb bevétel folyt be, mint az előző évben. A mérséklődés az APEH szerint döntően a gazdasági válság és az évközi adópolitikai intézkedések hatásait jelzi.

A nettó személyi jövedelemadó bevétel tavaly mintegy 1.874,2 milliárd forint volt, 124,6 milliárd forinttal alacsonyabb a 2008. évinél, ami a válság miatti kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok és a jogszabályváltozásokból eredő bevételkiesés következménye. Az általános forgalmi adóból tavaly 2.168,5 milliárd forint nettó bevétel származott, ami 2,6 százalékkal - 54,4 milliárd forinttal - haladja meg a 2008. évi bevételt. Az eredmény annak tulajdonítható, hogy a befizetések kisebb mértékben estek vissza, mint a visszaigénylések, másrészt a kulcs változásának hatása - aszimmetrikusan - először a fizetendő adó emelkedésében jelentkezik.

A gazdasági válság hatása legélesebben a társasági adóból származó bevételekben tükröződik: a 2009. évi nettó 385,5 milliárd forint több mint 20 százalékkal, közel 102 milliárd forinttal maradt el az előző évitől. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevétele - a bázissal azonos adókulcs mellett is 166,5 milliárdról 169,7 milliárd forintra növekedett.

Az APEH számláin megjelenő társadalombiztosítási járulékból az előző évhez viszonyítva 198,7 milliárd forinttal kevesebb, összesen 2.993 milliárd forint bevétel képződött. A visszaesésben a reálgazdasági folyamatok mellett a 2009. július 1-jétől hatályos kedvezményes járulékkulcs bevezetése is közrejátszott. Mérséklődtek az illetékbevételek is, annak ellenére, hogy az előző évhez képest közel 25 százalékkal több (összesen mintegy 1,2 millió darab) illeték fizetési meghagyást bocsátottak ki.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását