2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fődíjas alkotást vetít a román intézet filmklubja

A Madarak útján című dokumentumfilm vetítésével kezdődik a Román Kulturális Intézet idei filmklub-sorozata szerdán este; a nyitó alkotás novemberben fődíjat nyert a nagyszebeni Astra fesztiválon.
2010. február 2. kedd 12:15 - HírExtra
Trencsényi Klára, a dokumentumfilm rendező-operatőre elmondta az MTI-nek, hogy az Európai Unió szocio-dokumentumfilmes műhelyében dolgozott és azt a feladatot kapta 2006-ban, hogy készítsen filmet Romániában abban a faluban, ahol először ütötte fel a fejét a madárinfluenza. A Duna-deltában található Periprava három hónapig vesztegzár alatt volt, s amikor odaértek, látták, hogy a madárinfluenzánál is érdekesebb dolog van a faluban: a több mint 300 éve odamenekült óhitű orosz közösség, a lipovánok.

A rendező a forgatásról elmondta, hogy az elzárt közösséget nagyon megviselte a sok fehérbe öltözött közegészségügyi szakember és a forgatócsoportok, így ezután nagyon nehéz volt a bizalmukba férkőzni. A munka során kiderült, hogy 1666-ban az orosz ortodox egyház kiátkozta az óhitűeket, akik a vad Duna-deltában találtak menedéket, mert ott meg tudták őrizni évszázados hagyományaikat, vallási rituáléjukat és szent nyelvüket, az egyházi szlávot.

Mára a faluban egyre inkább teret nyer a civilizáció és a filmből kiderül, hogy mostanra csak egy öregember maradt, aki még tud olvasni a szent szövegekben, és elmeséli, hogyan fog az óhitűek végzete beteljesedni, ahogy az meg van írva - idézte föl Trencsényi Klára.

Azt is elmondta, hogy 2009 januárjában fejezték be a forgatást, vagyis két és fél éven át dolgoztak Periprava faluban, majd 2009. november 1-jén volt a mű premierje Nagyszebenben, az egyik legrégibb fesztiválon, ahol elnyerték a legjobb román dokumentumfilmnek járó díjat. Alkotótársa és férje, Vlad Naumescu, aki kulturális antropológiát tanít a budapesti Közép-európai Egyetemen. Mindketten részt vesznek szerdán a filmklub vetítésén a román intézetben.

Bartha Csaba, az intézet igazgatóhelyettese elmondta az MTI-nek, hogy minden hónap első szerdáján tartják a vetítéseket és a legfrissebb filmtermésből igyekeznek válogatni. A díjnyertes dokumentumfilm, a Madarak útja bemutatása után márciustól játékfilmeket láthat magyar feliratozással az érdeklődő. Márciusban Stere Gulea neves rendező, akinek az irodalmi Nobel-díjas Herta Müller regényéből készült Sunyi vadász a róka című filmjét a magyar mozikban is vetítették, Weekend cu mama (Weekend anyával) című alkotását mutatják be.

Áprilisban Radu Gabrea Gruber utazása, májusban Andrei Gruzniczki A másik Irina, júniusban Manolea Marcus Operatiunea "Monstrul" című vígjátékát, júliusban pedig Mircea Daneliuc munkáját, a Marilenát láthatják a budapesti Román Kulturális Intézetben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását