2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Génvariáció véd az Alzheimer-kór ellen

A hosszú élet génjeinek hordozóit kevésbé fenyegeti az Alzheimer-kór - derítették ki amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a Journal of American Medical Association című folyóiratban foglalták össze.
2010. január 13. szerda 21:45 - HírExtra
A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatói szerint a CETP-gén (koleszterin-észter transzport protein) két meghatározott variációját hordozó személyeknél sokkal lassabb a szellemi hanyatlás azokhoz képest, akik a gén más változatait hordozzák.

"Hosszú ideje tudjuk, hogy genetikai tényezők közrejátszanak az Alzheimer-kór kialakulásában." - emelte ki a kutatást irányító Richard Lipton.

Ám míg más tudósok azokat a géneket keresték, amelyek az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növelik, New York-i kollégáik azokat a géneket kutatták, amelyek az agy egészséges öregedését segítik elő.

Richard Lipton teamje a CETP-génnek azt a változatát vette górcső alá, amelynek meglétét már eddig is a kivételesen hosszú élet, valamint az egészséges szív- és érrendszer zálogának tekintettek.

A kutatók félezernél több olyan személy DNS-t elemezték, akik a vizsgálat kezdetekor nem szenvedtek demenciában, a továbbiakban a csapat évente végeztetett a vizsgálat résztvevőivel memóriatesztet. Három év alatt 40 személynél alakult ki demencia.
"Azt találtuk, hogy azoknál a személyeknél, akik a CETP hosszú életet garantáló változatát hordozzák, 70 százalékkal kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója, s az éves memóriatesztek tanúsága szerint lényegesen lassúbb volt a szellemi hanyatlás mértéke" - fogalmazott Richard Lipton.

Hozzátette: ez alátámasztotta a feltevést, miszerint a hosszú életnek legalább ez a génvariációja az agy egészséges öregedését is biztosítja, valamint az Alzheimer-kór kialakulásától is véd.

Jelenleg nem ismert, hogyan védi a gén az agyat. Richard Lipton magyarázata szerint a CETP adott variációját hordozó személyeknél magas a jó koleszterin (HDL, magas sűrűségű lipoprotein) szintje a vérben, ami a szívbetegségek kialakulásától véd.
"Lehet, hogy a génvariáció az agyban is meggátolja az erek megbetegedését" - hangsúlyozta Richard Lipton, aki nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a génvariáció közvetlenül is véd az Alzheimer-kór ellen. Megfogalmazása szerint e védőmechanizmus megértése a génhatást utánzó gyógyszerek kidolgozását teheti majd lehetővé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását