2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hazánkba látogatnak a legnagyobb harcosok!

November 21-22-én nemzetközi, tradicionális kung-fu bajnokság kerül megrendezésre hazánkban. Bitai B. Tamással, a hazánkba látogató kínai nagymesterek tanítványával készített interjút a HírExtra.
2009. november 14. szombat 16:59 - Győry S. József
A keleti harcművészetek szerelmeseinek november 21-22-én a Nemzeti Sportcsarnokban a helyük, ugyanis ez a létesítmény ad otthont egy Nyílt Nemzetközi Tradicionális Kung-fu Bajnokságnak. 15 országból 450 versenyző vesz részt a hatalmas tornán. A kínai shaolin templomot a legnagyobb vezetői, Shi De Yang, és Shi Xin Hong nagymesterek fogják képviselni. Shi Xin Hong mesternek a tudását, hírnevét az a tény is jelzi, hogy a National Geographic és a Discovery Channel is sugárzott vele készült riportfilmeket.  A rendezvényen a legjobb magyar kung-fu és tajcsi mesterek is megjelennek iskoláikkal együtt, és szerettel várnak minden kedves érdeklődőt, akár leendő tanítványként is.
Bitai B. Tamással, a kínai mesterek egyik tanítványával készített interjút a HirExtra.

Ön mióta kung-fuzik?
Én 1996-ban kezdtem el, tehát lassan 13 éve űzöm ezt a sportot.
És mi tetszett meg benne?
Azok közé tartozom én is, akik gyerekkorukban látták a Bruce Lee filmeket, és amikor elkezdtem kung-fuzni, még nem is tudtam, hogy pontosan mi ez a shaolin kung-fu. De miután elkezdtem járni az edzésekre, akkor közelebbről megismerkedtem vele, és nagyon szimpatikus volt a shaolin papok edzésmódszere, valamint a szellemiség is megfogott.
A szellemiségről mit kell tudni? Mi fogta meg önt benne?
A shaolin kung-fu szellemisége a csan buddhizmusra épül. Hihetetlenül sok szerénységet és természethez közeliséget tanít. Arra próbál nevelni, hogy az ember megtalálja önmagát, is itt nem feltétlenül az anyagi javakra, hanem a természet közelségére kell gondolni.
Milyen adottság szükséges a kung-fuhoz, és mely tulajdonságokat fejleszti?
Kitartás kell hozzá. Sokan úgy gondolják, hogy erősnek, hajlékonynak kell lenni, de igazából kitartás kell hozzá, abból viszont egy nagy adag.  Ha az ember elhatározza, hogy szeretné csinálni, és szereti is a kung-fut, akkor nem számít, ha az illető túlsúlyos, vagy túl vékony, mert majd úgyis alakulni fog az ember teste, fizikai állapota ehhez a harcművészethez.
Önnek van példaképe a kung-fuban?
Jó kérdés, konkrét példaképem az nincsen, de sok olyan ember van, akitől szívesen tanulok, és meghallgatom a gondolatait. A régi mestereket tisztelem és csodálom, illetve a mostani mesterek közül is sokan vannak, akiket nagyra tartok, csak úgy, mint a gondolataikat és a tanításaikat. A mestereim, Sifu dr. Robert Lions, aki már több éve itt tanít Magyarországon Shi Xin Hong mester, és a közös nagymesterünk, Shi De Yang mester is ilyen, mind olyanok, akiktől igen sokat lehet tanulni.
Shi Xing Hong nagymester egyszer úgy nyilatkozott, hogy a „legjobb feltételek – a mesterek, a tanítás Magyarországon adottak, és a Chan Wu szövetségek közül a magyarországi a legerősebb a világon.” Ön ezt hogy látja?
Sifu dr. Robert Lions 1993-ban hozta be hazánkba a shaolin kung-fut, és amikor Shi Xin Hong 1999-ben idejött Magyarországra, akkor Lions mester iskolájával, és tanítványaival találkozott, és a tanítványokban annyira erősen élt a kung-fu iránti tisztelet, hogy ez lehetett az, amit Shi Xing Hong akkor megláthatott, és úgy gondolhatta, hogy itt a feltételek megfelelőek.
Most, november 21-én illetve 22-én kerül megrendezésre hazánkban a Nyilt Nemzetközi Tradicionális torna. Ön elindul rajta mint versenyző?
Sajnos én nem indulok most el, augusztusban volt egy kisebb sérülésem, részleges ínszalagszakadásom volt, tehát versenyzőként nekem ez most sajnos kimarad. De segítőként ott leszek, bíráskodni fogok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását