2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kivizsgálják a kaszinóváros ügyét

Támogatta a sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősség feltárását célzó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén.
2009. szeptember 21. hétfő 15:36 - HírExtra
A Cser-Palkovics András (Fidesz) által jegyzett határozati javaslat sajtóhírekre és a Központi Nyomozó Főügyészség félmilliárdos hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozására hivatkozva kezdeményezi a vizsgálóbizottság felállítását a King,s City elnevezésű turisztikai projekt ügyében.

A javaslat szerint a vizsgálatnak különösen a földcserékkel, az ingatlanok értékével, illetve azok feltűnően nagy különbségével, a pályázattal, továbbá a King,s City kiemelt beruházássá minősítésével kapcsolatos kérdésekre kell választ keresnie.

Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége akként módosította a határozati javaslatot, hogy abból kikerült a Bajnai Gordon miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter közti "pénzügyi összefonódásra" irányuló kérdés, továbbá a nyolctagú vizsgálóbizottságban az egy-egy SZDSZ-es, illetve kereszténydemokrata képviselő mellett nem három, hanem négy szocialista és nem három, hanem két fideszes képviselő lesz, a bizottság megbízatása pedig nem feladatának elvégzéséig, hanem legfeljebb 90 napig tart.

A határozati javaslat indoklása szerint Veres János pénzügyminiszterként előkészítette az új vagyontörvényt, mely "lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére", továbbá az Országgyűlés tavaly "kiterjesztette a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvény hatályát a koncessziós szerződések alapján megvalósuló beruházásokra, mint a kaszinóüzemeltetés és a kapcsolódó vendéglátó-komplexumok kiépítése".

A földcserével kapcsolatban a határozati javaslat indoklása azt tartalmazza, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. "kiugró - 430,5 forintos - négyzetméterenkénti áron számította be Joav Blum albertirsai és pilisi telekegyüttesét, miközben az MNV Zrt. jogelődje 2006-ban 19,82 forintért adott le hasonló, szintén az M4-es nyomvonalába eső monori földeket". Továbbá a határozati javaslat indoklása szerint az óriáskaszinó alapítására a pénzügyminiszter által meghirdetett pályázatot "Joav Blumon kívül másnak nem volt lehetősége megnyerni".

A sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősséget vizsgáló bizottság felállításáról az Országgyűlés plenáris ülése határoz majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását