2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Fidesz 500 milliót kér számon

A Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a magyarországi Leader közhasznú szervezetnek átutalt 500 millió forint miatt.
2009. szeptember 21. hétfő 16:47 - HírExtra
A gazdák azt várták, hogy a mezőgazdaságot a miniszter segíti a nehéz helyzetben is, de ehelyett a rossz döntéseivel tönkretette. Ilyen rossz döntés volt ennek az ötszázmillió forintnak a soron kívüli támogatásként történő átutalása az MSZP-hez köthető Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek is - fejtette ki.

"Pénzlopás" történt, s ezért kedden a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul - tette hozzá.
Font Sándor kifejtette: az egyedi kérelmezéstől a szerződés megkötéséig 18 nap telt el csupán, s a kérelem után húsz nappal pedig már át is utalták ezt az összeget.
Honlapfejlesztésre és működtetésre 50 milliót, módszertani háttér kidolgozására 70 milliót, rendelkezésre állásra, konzultációra 50 milliót, megyei rendezvényekre 100 milliót, országos rendezvényekre 20 milliót irányoztak elő - említett példákat a támogatási összeg felhasználásra.

Nem tartotta aggályosnak megkötni a szerződést a láthatóan fiktív tevékenységre? - kérdezte a tárca vezetőjétől. Hozzátette: a minisztérium eközben több mint 200 civil szervezet támogatására összesen 100 millió forintot költött.

"Csak nem azért lett ilyen fontos ez a szervezet, mert Kazár településen ugyanazon címen jegyezték be Ficsor Ádám korábbi titokminiszter révén a Balegyenes nevű munkacsoportot? Csak nem a választások során szánnak valamilyen szocialista propagandaszerepet ennek a szervezetnek?" - sorolta kérdéseit a Fidesz képviselője.
Gráf József tárcavezető úgy válaszolt az interpellációra, hogy a válságkezelés sikere érdekében a kommunikációra, az információk helyi szereplőkhöz juttatására is külön figyelmet fordított a kormány; ennek forrása pedig nem a tárca volt, hanem a kormányzat.

A Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület már korábban, több kormányzati fejlesztésnél is megvalósított kommunikációs, képzési, szervezési programokat - hívta fel a figyelmet a tárca vezetője.

Kiemelte: az egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében az ország teljes területét lefedve, 96 helyi akciócsoporttal áll szakmai kapcsolatban a megyei irodáin keresztül.

Az akciócsoportoknak mintegy 12 ezer tagja van, 40 százalékuk az állami szférából, 60 százalékuk a civil és vállalkozói szférából kerül ki, s a helyi gazdasági életben fontos szerepet betöltő szervezetekkel állnak kapcsolatban. A hatékony információáramlás érdekében aláírt szerződés a munkahelyek megőrzésére, a vidéki munkavállalás erősítése érdekében életre hívott képzési programokra, továbbá mikrohitelprogram indításának elősegítésére terjed ki a többi között.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 181 igen, 163 nem és 2 tartózkodással viszont jóváhagyta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását