2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Együnk zöldet!

Nyári bajokra is segítséget nyújtanak a zöldfűszerek. Ezek a nálunk is mindenhol kapható természetes orvosságok nyáron is sok panaszt enyhíthetnek. Együnk minél többet belőlük!
2009. szeptember 6. vasárnap 12:09 - Kanizsai Ádám
Kevesen használják ki a zöldfűszerek adta lehetőségeket maximálisan. Pedig már kevés is sokat segít szervezetünk állapotának rendben tartásában. Sokan csupán úgy gondolnak ezekre a fűszerekre, mint ételízesítőkre. Pedig most nyáron is sokan szenvedünk torokfájástól, orrfolyástól. Ezekre az enyhébb „betegségekre” is gyógyírt jelenthetnek a zöldfűszerek. Az alábbi lista azokat a kedvelt növényeket tartalmazza, melyek a kedveltségük mellett nagyon egészségesek. Nyáron is használjuk őket rendszeresen, engedjük szabadon a fantáziánkat és gyártsunk recepteket!

Snidling

A metélőhagymát a legkülönbözőbb ételek elkészítése során használhatjuk. Szimplán burgonyára szórva, majd megsütve nagyon ízletes egyveleget kapunk. Tehetjük salátába, dressingbe, vajba és máris kicsit színesebbek, zamatosabbak lesznek a betevő falatok. A hagyma és a fokhagyma rokona tele van vitaminokkal. Tartalmaz C-vitamint, káliumot, vasat, kalciumot. Ezek a teljes táplálkozás elengedhetetlen összetevői. A tradicionális kínai konyhában használják előszeretettel, kitisztítja a légutakat, véget vet az orrfolyásnak. A kínaiak szerint erősíti a hátizmokat, segít az anyagcsere folyamatokban és enyhíti a gyomorfájást.

Rozmaring

A csirkéhez legjobban passzoló fűszer, a rozmaring szintén a kínai konyha egyik jellegzetessége. A benne található olaj segíti az agyműködést. Laboratóriumi tesztek során azok a patkányok, melyek rozmaringot ettek, sokkal gyorsabban megtalálták az útvesztőben a sajthoz vezető utat. A mostanában oly divatos energiaitalok helyett tökéletesen használható, a hatás ugyanaz, ám a rozmaring teljesen természetes.

Oregánó

A szurokfű, közkedveltebben oregánó a mediterrán, és főként az olasz konyha alapköve. Egyszerűbb ételekhez bátran hozzátehető, akár egy rántottát is ízletesebbé tehetünk vele. Az oregánó ugyancsak segíthet a nyári allergián, szintén tisztítja a légutakat, könnyebbé teszi a légzést. Erősíti az immunrendszert, így általános megfázás esetén is ajánlott a fogyasztása. Illóolajat, cseranyagot és gyulladáscsökkentő thymolt tartalmaz. Teát is készíthetünk belőle, ez étvágygerjesztő és idegnyugtató hatású.

Koriander

Évezredek óta használt fűszer a Földközi-tenger partjáról. Leginkább a Közel-keleten és Ázsiában használják. Sültekhez, pácokhoz, káposztás ételekhez egészen kiváló, uborka, paprika elrakásánál egészben, vagy porrá törve is használható. Illóolajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint is tartalmaz. Levesekhez, salátákhoz mártásokhoz frissen használjuk, ne főzzük bele az ételbe, csak szórjuk rá.

Menta

A menta az édes ételek hozzávalója lehet. Fagylaltba, könnyed süteményekbe, üdítőkbe, alkoholos italokba, teába egyaránt belerakhatjuk, mindegyikkel kellemes aromát ad. Amellett, hogy szinte mindenki ismeri, kevesen tudják a növényről, hogy görcsoldó, nyugtató és nagyon intenzív májtisztító hatása van.

A világ 80 százaléka egyfajta természetes gyógynövényt használ ételeinek ízesítésére. A történelmük során felhalmozott tudásanyagot úgy örökítjük, hogy már tisztában sem vagyunk vele, mégis apáról, anyáról fiúra száll. Ezek a fűszerek mindenütt kaphatók és nemcsak az ételek ízesítésében van fontos szerepük, hanem egészségünk megőrzésében is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását