2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ismét retro plakátok

Molnár Kálmán Munkácsy-díjas grafikusművész 30-40 év munkáiból válogatott régi film- és színházi plakátokat, grafikai lapokat; az ezekből összeállított kiállítás szeptember 7-én nyílik meg a közönség előtt a Duna Galériában.
2009. augusztus 29. szombat 09:43 - HírExtra
A Duna Televízió fogadóterében működő galériában filmplakátokat, a Tervező Grafikai Biennálékra és a Textil Triennálékra készült plakátokat, katalógusokat és más kísérő reklámanyagot állít ki Molnár Kálmán, aki a Képzőművészeti Egyetem tanára.

Mint a művész az MTI-nek kiemelte, a tárlaton látható lesz többek között az egykori Huszonötödik Színház O,Neill Jones császár című előadásának, a Woyzeck és a Virágot Algernonnak (Charly) című filmnek a plakátja, emellett grafikai sorozataiból is kiállít néhány lapot, például a Por és hamu címűből, amely a magyar nyelvemlékek rajzos ábrázolása.

Molnár Kálmán a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, többször elnyerte Az év legjobb plakátja díjat, és két alkalommal a Tervező Grafikai Biennále fődíját. Utóbbi megmérettetésnek ma már ő a szervezője; a tavalyi, XVI. békéscsabai mustra anyagát novemberben Budapesten a Képzőművészeti Egyetem Barcsay kiállítótermében teszik közszemlére.

A grafikus rendszeresen tervez kiállításokat, magyar bemutatkozást külföldön. Ezek közé tartozott 1992-ben Genovában a Hajózási Világkiállítás magyar részvétele, a napokban pedig tervezésében nyílt meg a budapesti Közlekedési Múzeumban a Galileitől az űrtávcsőig című csillagászati kiállítás, Galilei születésének 400. évfordulója tiszteletére. Tavaly szintén Molnár Kálmán tervezte a Közlekedési Múzeumban a Reneszánsz évhez kapcsolódó tárlatot hat múzeum közös részvételével.

Londontól, Varsótól, Helsinkitől Zágrábon át az Egyesült Államokig állították ki műveit, amelyek itthon a Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében találhatók.

Molnár Kálmán tárlatát - amely szeptember 27-ig lesz nyitva a Duna Galériában - Szepes Hédi művészettörténész nyitja meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását