2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy fecske nem csinál nyarat

Nézzünk körül a városban, ahol lakunk! Az égen bőregerek vették át az eresz mellett szöszmötölő vagy vidáman röpködő, rovarok után manőverező kis barátaink, a fecskék helyét. Vajon hol vannak?
2009. augusztus 25. kedd 08:19 - Kanizsai Ádám
Idén az egész országban veszedelmes fecskehiányról számolhatunk be. A Tisza mellett élő partifecskék szokásos többezres visszaköltözése már a múlté, idén pár száz példányt számoltak. Ez a tendencia az előző években sem volt sokkal jobb. Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület munkatársával beszélgettünk.

Vajon minek köszönhető, hogy a költöző madarak közel sem olyan számban térnek vissza, mint régebben?

Eddig 2-3 évente elérte a környezet szélsőséges váltakozása a fecskeállományokat. Ezeket általában a következő évi költésénél a populációk ki tudták heverni. Az idei télen, illetve kora tavasszal az afrikai telelőterületeiken is szélsőséges időjárás jött közbe, ezért idén valóban kevesebb fecske jött vissza.

Képzeljünk el egy Európából Afrika felé vonuló néhány milliós, tízmilliós nagyságrendű állományt. Jön egy szokatlan, hirtelen hidegfront mondjuk szeptember közepén, ez gyakorlatilag milliós nagyságrendben nyomja őket a tengerbe...

A partifecske például a Szahara déli peremén, a Száhel-övezetben telel. Ha ott fokozódik a szárazság, és rövidül a hat hónapos nedves évszak, akkor kevesebb lesz a növény, azaz a növényeken élő rovar is, így nincs táplálék. Indulás előtt pedig kétszer háromszor annyit kell enniük, mint normál esetben.

Emberi tényezők is állnak a fecskék számának csökkenése mögött?

Az európai élőhelyeken a mezőgazdasági termelés intenzívebbé válása, az élőhely átalakítása is mind-mind negatív irányban befolyásolják a folyamatot. Egy olyan megváltozott Európába jönnek vissza a fecskék, ahol csökken az élőhely.

Nyugat Európában az agrártámogatási rendszernek „köszönhetően” – mely a nagyüzemi termelést finanszírozza – nincs költőhely, megszűnnek a tanyák, kevés a rovartáplálék, ami van az is egyoldalú és mérgezett a monokultúrák miatt. A direkt emberi zavarás is közrejátszik. A sok kicsi sokra megy alapon minden oldalról támadás éri most ezeket a madárfajokat.

Tehát ez nem csupán magyar „kiváltság”.

Nem, egész Nyugat-Európában nagy veszélyben vannak ezek a madarak. Két éve például a mezei veréb volt az év madara. Angliában 1980 és 2005 között az állományuk 96 százaléka eltűnt. Ez a egyik legritkább madaruk. Milliókat költenek a védelmezésükre. Ebbe a körbe tartoznak most a fecskék is.

Pontosan mekkora visszaesésről beszélhetünk?

Az adatok szerint az éves csökkenés most már jó néhány éve 5-7 százalék, a legveszélyeztetettebb faj pedig a partifecske, ahol egyik évről a másikra nagy visszaesés figyelhető meg.

Éppen ezért a Madártani Egyesület egy hosszútávú fecskefigyelő programot indít a lakosság bevonásával, ezért a jövő év madarának a fecskéket választottuk, ennek keretében elindítunk egy online adatbázist, ahol bárki feltöltheti a megfigyelt állatok számát, helyét. Elmondhatja, hogy hány fecske fészkel, mikor jött meg. Nagyon fontos, hogy minél pontosabb információkkal rendelkezzünk egy faj, fajcsoport állományadatairól. Ha a számok tényleg igazolják azt, amit az ember érez, akkor tudunk beavatkozni.

Átlagemberként mit tehetünk a madarakért?


A Madárbarát kert program a laikus lakosságnak szól. A kert, óvoda, iskola, panel, munkahely alapprogram, mely keretében szakirodalmi és saját tapasztalatok alapján széles tevékenységi kört ajánlunk idén téltől jövő tavaszig, hogy hogyan tudják segíteni a madarakat.

Fontos, hogy itt nem egyes emberi tevékenységekről beszélünk, hanem közös cselekvés kell. Egy dolgot tud tenni a magyar és az európai lakosság: segítenünk kell a fecskéknek a költési siker növelésében. Ez azt jelenti, hogy a meglévő fészkeket ne verjünk le. Tegyünk egy falapot alá és az ürülék nem a szomszédon, a járdán, a teraszon vagy a kávézó emberen fog landolni. Ki lehet tenni mesterséges, égetett cserép fészkeket. Nagyon fontos, főleg a városokban költő molnárfecskék számára, hogy tavasszal tegyünk ki egy-egy nagyobb műanyag tálcában sarat. Ugyanis nincs sárgyűjtő területük.

Tehát úgy vonjuk be a magyar lakosságot, hogy nem csak elméletekkel bombázzuk őket, hanem azt mondjuk, hogy egy közkedvelt, közismert, mindenki által szeretett madárcsoportot védelmezzenek, így aktivizáljuk is őket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását