2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Fidesz nézzen körül az önkormányzatainál?

Az MSZP szerint ha a Fidesz valóban fel akar lépni a végkielégítések körüli visszaélések ellen, akkor ezt máris megkezdheti a fideszes önkormányzatoknál.
2009. augusztus 13. csütörtök 14:35 - HírExtra
Nyakó István, az MSZP szóvivője csütörtökön az MTI-nek azt mondta, a BKV fenntartója a Fővárosi Önkormányzat, ő látja el a tulajdonosi jogköröket is, a kormánynak nincs közvetlen részvétele, és így felelőssége sem a közlekedési vállalat üzemeltetésében, felügyeletében.

Megjegyezte: a BKV vezetőinek végkielégítései körül kialakult helyzetet a Fővárosi Önkormányzat, a Fővárosi Közgyűlés, a cég felügyelőbizottsága, a szakbizottságok és az ezekben ülő politikusoknak, köztük a Fidesz politikusainak kötelessége tisztázni és rendezni.

Az MSZP szóvivője szerint "a Fidesz álságos, hazug és kétszínű politikát folytat a végkielégítések körül is: kormányon szórták a közpénzt a hozzájuk közel állóknak, sok tízmilliós lelépési pénzeket és jutalmakat fizettek, és ugyanezt teszik ma is az általuk vezetett önkormányzatoknál".

Utalt arra, hogy mivel a Fidesz vezeti a települési és megyei önkormányzatok többségét, az ellenzéki párt nagyobb ráhatással van arra, mely testületek mennyi jutalmat vagy végkielégítést fizetnek az önkormányzati cégek vezetőinek.

"Szijjártó Péter felszólíthatná Kósa Lajos debreceni polgármestert, hogy lépjen fel keményebben az ilyen esetek ellen" - fogalmazott Nyakó István.

Kifejtette: Debrecenben az önkormányzat tulajdonában lévő vagyonkezelő holding tagvállalata vezetőinek Kósa Lajos polgármester utasítására fizettek ki jutalmakat annak ellenére, hogy az igazgatóság határozatában deklarálta: nem fizet prémiumot a holding nehéz gazdasági helyzetére tekintettel.

Hozzátette: a tavaly 660 millió forint veszteséget felhalmozó önkormányzati cég, a Debreceni Regionális és Innovációs Ipari Park Kft. távozó igazgatójának végkielégítése, és úgymond "éves javadalmazása" meghaladta a 40 millió forintot.

A szóvivő közölte: hasonlóképpen közös megegyezéssel és több mint 10 millió forint lelépési pénzzel távozhatott a Csokonai Színház direktori székéből Csányi János.
Az MSZP szóvivője utalt arra, hogy 2002-ben "súlyos végkielégítési botrányok" voltak. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor volt miniszterelnök hozta létre a főtisztviselői kart, amelybe a hozzá és a Fideszhez hű alkalmazottakat menekítette busás fizetéssel, bebetonozva őket az állásukba.

Amikor pedig a Fidesz elköszönt a kormányzásról, súlyos százmilliókat juttattak végkielégítés címén hozzájuk közel álló politikusoknak, munkatársaknak - fűzte hozzá.
Mikola István nyolc közeli munkatársának összesen 33,3 millió forintot fizetett ki, Harrach Péter 18,8 millió forintot áldozott a tárcakeretből annak a tíz embernek a végkielégítésére, illetve jutalmazására, akiktől még ő vált meg az új kormány megalakulása előtt - ismertette a szóvivő.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője még szerdán azt mondta, hogy a Bajnai-kormány egy gyenge kormány, amely nem képes visszaszerezni az állami cégeknél kifizetett végkielégítéseket. Az ellenzéki politikus a BKV-s végkielégítésekre utalva hozzátette: nem igaz, hogy a kormány nem tud fellépni egy olyan cégnél kifizetett végkielégítések esetében, amely céget a központi költségvetés évi 40 milliárd forinttal támogat.

Szerinte jogi, politikai és gazdasági eszközök is a kormány rendelkezésére állnak ahhoz, hogy felléphessen az ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 13. 17:27
Nyakó nyilatkozatának lényege:
TI IS UGYANÚGY LOPTOK, CSALTOK, HAZUDTOK, A TÖBBIEK MEG: BAKAPHATJÁK!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását