2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Repülési zajt mérnek a fővárosban

Zaj- és rezgésmérő műszert vásárolt a XVII. kerület vezetése, hogy ellenőrizhessék a városrészre nehezedő zajterhelést, és ne kelljen a terhelést okozók adatszolgáltatására várniuk.
2009. augusztus 10. hétfő 23:28 - HírExtra
A műszer alkalmas repülési, közúti, vasúti zajterhelés, valamint vendéglátóegységek és ipari létesítmények zajterhelésének mérésére is. Az adatokat hitelesített jogosítvánnyal rendelkező független szakértő értékeli ki - közölték.

A főváros XVII. kerületének egyes részein, így a Ferihegyi repülőtér és az M0-s autóút által érintett területeken a zajterhelés mértéke eltér a jogszabályban meghatározott zajterhelési határértékektől - tudatta közleményében az önkormányzat.

A reptér okozta zajártalommal összefüggésben azt írták, hogy a rákoshegyi városrészt "sújtó" 2-es kifutópálya léte jogszabályt sért. Megépítésekor, 1982-ben ugyanis - folytatták - nem vették figyelembe a jogszabályban akkor előírt hatályos építési védőtávolságot. A vonatkozó rendelet szerint minimum 5 kilométeres távolságra kellett volna megépíteni a futópályát a lakott területtől, ehelyett az 1,6 kilométerre épült a száz éve lakott Rákoshegytől. Ennek következménye, hogy a városrész felett 100-150 méter magasan repülnek a gépek - tették hozzá.

A kerület szerint a vonatkozó kormányrendelet előírásait sem tartják be. Rendszeres ugyanis a hétvégi, az éjszakai repülés, a száz tonna feletti gépek jelenléte a rákoshegyi légtérben, a gépek 72 százaléka pedig megsérti a jogszabályban előírt felszállási irányt - sorolták.

Az M0-ssal kapcsolatban arról írtak, hogy az autóút menti 11 település önkormányzata és a település lakossága zajvédő falak és védőerdők telepítését követeli.

A most megvásárolt, 3,3 millió forintos zaj- és rezgésmérő eszközt, amelyet hétfő délután helyeztek üzembe egy rákoshegyi lakos kertjében, Riz Levente (Fidesz), Rákosmente polgármestere, Bényi Zsolt és Fejér Gyula rákoshegyi képviselők a polgármesteri és területi képviselői keretükből vették - áll a közleményben.

Július 9-én a Budapest Airport azt közölte az MTI-vel, hogy elutasította a bíróság annak a XVIII. kerületi lakosnak a kártérítési igényét, aki zaj- és környezeti terhelés miatt perelte a BA-t. Ezzel lezárult az első olyan precedensértékű per, amelyet zajterheléssel kapcsolatban egy magánszemély indított a Ferihegyi repülőtér üzemeltetője ellen - jegyezték meg akkor. (A XVII. és a XVIII. kerület egymással szomszédos.)

Riz Levente polgármester legutóbb április végén tájékoztatta az MTI-t arról, hogy cserepeket sodort le egy, a Ferihegyi repülőtérre leszálló gép légörvénye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását