2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Visszavenné az erdőket a kormány

Az új bolgár kormány kísérletet tesz arra, hogy jogi úton visszaszerezze Szimeon Szakszkoburggotszki exkormányfőtől és volt cártól a neki "visszaadott családi" erdők egy részét.
2009. augusztus 8. szombat 13:40 - HírExtra
A Sztandart című bolgár lap beszámolója szerint az erdőkért felelős kormányhivatal új vezetője elmondta: álláspontjuk szerint az 1930-ban kiadott jegyzői okirat, amely 12.000 dekar (egy dekar = 1000 négyzetméter) erdőt juttatott a cári család tulajdonába, nem volt jogszerű. Erre alapozva neves ügyvédi irodák bevonásával tesznek kísérletet az erdők visszaszerzésére. Az erdőkből azokat, amelyeket a restitúciós törvény alapján kapta vissza a cári család a Rila hegység természetvédelmi területén, azért is visszakérheti a bolgár kormány, mert azok a jogszabályok szerint kizárólag állami tulajdonban lehetnek - véli a hivatal vezetője.

A lap kiderítette azt is, hogy a volt cár mintegy 4500 dekar erdőt kétszer kapott vissza, az ügyészség ezt meg is állapította, de az illetékes hivatal nem lépett semmit.

A volt bolgár cár 1996-ban tért vissza hazájába, miután családjával együtt 1946-ban száműzték Bulgáriából, illetve vagyonát államosították. A tisztétől megfosztott uralkodó Spanyolországban élt. 1998-ban a bolgár alkormánybíróság törvénytelennek nyilvánította a királyi család vagyonának elkobzását. A parlamenti választásokat 2001-ben az általa vezetett Nemzeti Mozgalom nyerte meg, így ő alakíthatott kormányt. A miniszterelnöki tisztséget egy cikluson át tudta megtartani, de azóta is - a nevét viselő mozgalom vezetőjeként - aktívan részt vesz a bolgár politikai életben.

Miután Szimeon Szakszkoburggotszki 2001-ben Bulgária miniszterelnöke lett, több ingatlant visszaadtak a néhai III. Borisz cár utódainak, köztük a Szófia közelében lévő Vrana-rezidenciát és a hozzá tartozó nagy parkot, valamint óriási kiterjedésű erdőségeket a dél-bulgáriai Rila-hegységben.

A 2005-ös parlamenti választásokat megelőzően az ellenzéki Szocialista Párt programjában első helyen állott az ígéret, hogy felülvizsgálják ezeknek a javaknak, különösen az erdőségeknek a visszaszolgáltatását. A választások után azonban kénytelenek voltak

a szocialisták koalícióra lépni a királypártiakkal, így azután semmi nem lett választási ígéreteik betartásából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását