2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kevesebbet isznak, ha társaikról is ezt hiszik

Az egyetemisták alkoholfogyasztási szokásait befolyásoló beavatkozásokat elemezve kiderült, hogy a webes és személyes informálás hatékony lehet az ivás mérséklésében, a csoportos és elektronikus levélben zajló tanácsadás azonban nem.
2009. július 22. szerda 06:46 - HírExtra
Az Oxford Brookes University kutatói a Cochrane Library elnevezésű szabad felhasználású internetes orvosi adatbázisban hozták nyilvánosságra elemzésüket, amelyet 22, a témában megjelent korábbi tanulmányra alapoztak - írja a HealthDay című egészségügyi hírportál.

Az eredeti vizsgálatok összesen 7275 amerikai egyetemistát érintettek. A kutatók két csoportba osztották a hallgatókat: olyanokra, akik részt vettek az alkoholfogyasztásuk csökkentését megcélzó valamely programban, és olyanokra, akik nem. A programok között volt személyes és csoportos tanácsadás, tájékoztatás, illetve interneten és elektronikus levélben lezajlott információátadás.

David Foxcroft, az elemzés egyik szerzője szerint a személyes és az internetes módszerek sikeresen csökkentették az alkoholfogyasztást, a levelek és a csoportos foglalkozások azonban nem érték el céljukat. A kutatókat meglepte, hogy az általában hatékony csoporttámogatás ebben az esetben nem késztette az alkohol elhagyására a részt vevő diákokat.

A kutatók szerint az előzetes befolyásolásnak is szerepe volt abban, hogy mennyi alkoholt ittak a felmérésekben szereplő egyetemisták. Ha a diákok feltételezték, hogy a többiek sokat isznak, az általuk elfogyasztott mennyiség is nagyobb volt. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozás legegyszerűbb formája - a tájékoztatás arról, hogy nem mindenki nagyivó - önmagában csökkentheti az alkoholfogyasztást - vélik az elemzés készítői.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását