2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Fidesz kivizsgálná a kaszinóberuházást

Vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására - jelentette be a párt helyettes szóvivője szerdán Budapesten.
2009. július 22. szerda 16:26 - HírExtra
A beruházást gyanús körülmények veszik körül - fogalmazott sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, hozzátéve: az ügy szereplői, a volt és a jelenlegi kormányfő, valamint a volt pénzügyminiszter, akik mind üzletemberként, mind pedig politikai szereplőként megjelennek.

Mint kifejtette: tudni lehet, hogy a projektet a Gyurcsány-kormány minősítette nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, Veres János volt pénzügyminiszter garantálta a működéshez szükséges minisztériumi engedély kiadásának zökkenőmentességét, Bajnai Gordon pedig - akkor még gazdasági miniszterként - a befektetővel való kapcsolattartásért volt felelős, és Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek kellett jelentenie a kérdésben.

A bizottság felállítását kezdeményező indítványban az olvasható: a sukorói King,s City nevű projekt kiemelt nemzetgazdasági beruházássá történő minősítésének, illetve külföldi üzletemberek általi megszerzésének, valamint a jelentős értékű állami földterületek áron aluli értékesítésének tisztázatlan körülményei felvetik egy alapos vizsgálat elrendelésének szükségességét.

Cser-Palkovics András szerint a kormány az eddigi tevékenysége során legalább hét lépésben támogatta a Velencei-tó partjára tervezett beruházást. Ezek közül példaként említette, hogy Veres János előkészítette az új vagyontörvényt, amely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére. Megjegyezte, tudni lehet az is, hogy maga Bajnai Gordon javasolta a Fejér Megyei Közgyűlésnek: változtasson a szóban forgó ingatlan besorolásán, és tegye beépíthetővé a területet.

A Fidesz helyettes szóvivője hozzáfűzte: amit tudni lehet e projektről, az alapján semmi sem indokolja annak nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá történő nyilvánítást.

Korábbi sajtóértesülések szerint az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport terve alapján a Velencei-tónál lévő hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztató központ is helyet kapna.

A King,s City megvalósítása ellen civil jogvédő szervezetek és környezetvédő egyesületek is tiltakoztak, mert szerintük az épületek tájidegenek, és károsítják a környezetet.

A Népszabadság korábbi információi szerint a korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joáv Blum izraeli származású magyar üzletember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében található - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit.

A Magyar Hírlap most szerdai számában azonban azt írta, végleg megakadályozhatják a velencei-tavi kaszinóberuházás megépítését a monori és ceglédi földhivatalok nem jogerős döntései, amellyel elutasították az említett izraeli származású magyar üzletember tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelmét azokra a pilisi és albertirsai ingatlanokra, melyek cserealapot szolgáltattak a sukorói területhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását