2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az állam újabb eladásra készül? Veszélyben a Richter Gedeon Nyrt.?

Úgy tudjuk, a Bajnai-kormány el szeretné adni a Richter Gedeon Nyrt-ben még meglévő részesedését. Valóban le akarják vágni az aranytojást tojó tyúkot?
2009. június 29. hétfő 08:02 - Pénzes Dávid
Az egyik legrégebbi cég
A Richter Gedeon Nyrt.-t, Magyarország egyik vezető gyógyszergyárát 1901-ben alapította a nevét adó gyógyszerész, aki ezzel nemcsak a cég, hanem az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette.
Magas szintű banki forrásokból a HírExtra úgy értesült az állam el szeretné adni a Richter Gedeon gyógyszergyárban meglévő 25 százaléknyi részesedését. A hír azért különösen érdekes, mert nemrég a pénzügyminisztérium még egy közleményében úgy fogalmazott „a részvények megtartásával a Magyar Állam biztosítani szeretné a Richter Gedeon stratégiájának folytatását.”

Ez persze természetes lenne, hiszen a cégcsoport az egyik legjelentősebb hazai vállalati innovációs bázis, amely az összes magyarországi székhelyű cég közül az egyik legtöbbet költ k+f-re egy olyan innovatív szegmensben, mint a gyógyszerkutatás. A gyógyszeripar ráadásul jelenleg az egyik legjövedelmezőbb ágazata ma az iparnak.

Tradíció és nyereség


Nyereség
2009 első negyedévében 21,53 milliárd forint adózott nyereséget ért el a Richter Gedeon Nyrt., 103,3 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A társaság 7,6 százalékos éves növekedéssel 61,34 milliárd forint árbevételről számolt be. A portfolio.hu által megkérdezett elemzők az első negyedévre eredetileg csak 18 milliárd forintnyi profitot vártak.
A Richter mindezek mellett az egyik legrégebbi magyar vállalat. A tradíciókhoz való feltétlen ragaszkodás persze a mai profitorientált világban (hát még a szoci kormányoknak) nem jelent semmit. Ám a Richter nem csak ezért értékes. A cég nemcsak hogy kiemelkedően nyereséges, de nyereségét évről évre növelni tudja. Még most, a gazdasági világválságban is így van: 2009 első negyedévében 21 milliárdos nyereséget produkált a cég (lásd keretes írásunkat).

A Richter Gedeon első privatizációja 1991-ben zajlott, majd több lépcsőben folytatódott. Mára az állam, mint stratégiailag kiemelten fontos céget megtartott magának 25 százaléknyi részvényt plusz egy szavazatot. A többi külföldi befektetők kezében van.

Maguknak vettek


Az állam teljes kiszállásának jele lehet, hogy előző héten a Richter 25 ezer saját részvényre adott megbízást az UniCredit banknak, amiből ötezret már meg is vettek. Az állami részvényeladáskor először a meglévő részvényeseknek kell felajánlani portfóliót, ez után jöhetnek „külsősök”. Ha így lesz, akkor a részvények ára ismerve a cég jó teljesítményét és a gyógyszeripar jövőjét, jócskán meg is emelkedhet, hiszen a kereslet nagy lesz.

Valami tényleg készül

A hír megerősítéséhez megkerestük a Nemzeti Vagyonkezelőt. Ott sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták az értesülést. Csupán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács július 1-i ülésén foglalkozni fog az üggyel. Aki azonban tud a sorok közt olvasni, annak ez a hír megerősítését jelenti, hiszen ha nem lenne tervbe véve egy ilyen szándék, akkor nem is lenne miről beszélni.

Ilyenkor eladni?!


A kormány szándéka egyrészt meglepő, hiszen egy gazdasági válságban melyik az a tökkelütött állam, amelyik eladja az egyik nyereségesen működő és stratégiai fontosságú cégét. Másrészről azonban érthető. El kell adni, hogy legyen pénz. Hogy mire, az persze kérdéses.

Hiszen válságkezelésre ott van az IMF és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank gigahitele. Igaz, azt csak és kizárólag válságkezelésre lehet fordítani. A privatizációs bevételt meg… és hát jönnek a választások is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

balogGY
2009. június 29. 12:21
Na akkor most kell venni richter részvényt, de sürgősen
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását