2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Problémás a magyarok szexuális élete

Egy felmérés alapján sokkal többen küszködnek szexuális problémákkal hazánkban, mint ahogy azt gondolnánk. Viszont ahelyett, hogy orvoshoz mennének, inkább otthon várják a csodát.
2009. június 28. vasárnap 12:59 - Kővári Adrienn
Meglepő adatok láttak napvilágot a magyarok szexuális szokásairól, vagyis inkább problémáiról. Sokan beszélni sem mernek erről a témáról, pedig nem ártana, minimum partnerével fontos lenne ezeket a problémákat megosztania az embernek. Ráadásul nem elég, hogy sokan küzdenek ilyen-olyan betegséggel, hanem egyre többen is vannak, de csak 10 százalékuk mer is orvoshoz fordulni.

Rengeteg oka lehet annak, hogy miért alakulnak ki ilyen szexuális problémák, és ezeknek is sok változata létezik. Ilyen ok például az elhízás, a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség. Mivel mindhárom népbetegségnek számít hazánkban, ezért nem meglepő, hogy Európán belül az élen állunk a szexuális problémákat illetően.

A bajt csak tetőzi, hogy sokan azt sem tudják, hogy kihez forduljanak, milyen orvost keressenek fel betegségükkel. A másik része felvállalni sem meri gondjait, így még inkább kezeletlenül marad a probléma, pedig sok esetben egészen egyszerű lenne a megoldás.

Kimagaslóan problémásak a magyarok

Készült a közelmúltban egy hazai internetes felmérés, melyben ötszáz embert faggattak szexuális életükről. Meglepő lett az eredmény, mert a nők 64, míg a férfiak 75 százaléka vallotta, hogy bizony neki már szembe kellett néznie egy-két kellemetlenséggel. Kiderült többek között, hogy az erősebbik nemnek inkább merevedési zavarokkal, és a korai magömléssel akadnak problémáik, míg a nők inkább az orgazmussal bajlódnak.

A legsúlyosabb ebben, hogy ezek a zavarok a megkérdezettek szerint sokszor fenn állnak, tehát nem egyedi esetről van szó.

Ciki orvoshoz menni?

Ahelyett, hogy az ember elmenne egy szakemberhez, és kivizsgáltatná magát, inkább otthon marad, legalábbis a legtöbben, pedig a vizsgálat csak segíteni tud. Mégis, valamiért a legtöbb ember nem szeret erről beszélni, zavarba ejtőnek érzi a témát. Fontos lenne megtanulni, és megérteni végre, hogy rengetegen küzdenek hasonló gondokkal, s ezekről nem is mi tehetünk. Ez a fenti adatokból is jól látszik.

A legtöbb probléma mögött meghúzódik egy másik zavar, vagy betegség. Az is baj, hogy a legtöbb ember, amikor észlel magán egy problémát, felmegy az internetre, s megpróbálja így meggyógyítani magát.

Ha fiatalkorú az ember, akkor nehéz sokszor bevallani a szülőnek, hogy valami nincsen rendben, főleg, ha ők nincsenek is tisztában gyerekük szexuális életével. Idősebb korban sem egyszerűbb, mert senki sem szeret arról beszélni, hogy éppen milyen problémája van az ágyban, s amiatt még orvoshoz is kell fordulnia.

Súlyos következményei lehetnek annak, ha nem kérünk időben segítséget. Könnyen rosszabbodhat a beteg állapota, vagy akár a kedve is elmehet idővel a szextől, hiszen senkinek sem hiányzik a folyamatos fájdalom, és kudarc.



Nemzetközi felmérések, aggasztó eredmények

Magyar Szexuális Medicina Társaság
Nemrégiben alakult ez az országos lefedettségű társaság. Olyan szakembereket képeznek, akik képesek áthatóbban tanulmányozni ezeket a szexuális problémákat. Emellett a háziorvosoknak is továbbképzéseket szerveznek. Nem találják megfelelőnek a hazai felkészültséget e téren, s ezen szeretnének most változtatni. Azért is jelentős a munkájuk, mert összehangolják az urológusok, nőgyógyászok, ideggyógyászok, háziorvosok és pszichológusok munkáját.
Huszonhét országban, közel tizenkétezer embert kérdeztek meg hasonló témakörben, és kiderült, hogy az embereknek több mint a fele nem elégedett a szexuális életével. Leginkább a merevedéssel adódtak problémái mindkét nemnek, ami az elégedetlenséget is okozza.

Emellett a megkérdezettek nagyon fontosnak érzik a szexet egy kapcsolatban, ezért is meglepő, hogy ennyien elégedetlenkednek. Egy másik felmérés szerint a férfiak negyven év felett egyre több problémával küszködnek, és ez teljesen természetes, nem egyedi eset.

Problémák az ágyban

A szexuális gondoknak rengeteg típusa lehet, az egyszerűbbektől a súlyosabbakig, talán emiatt sem tudja az ember, hogy mit kezdjen a tünetekkel. Szerencsésebb esetekben csak apróbb ideiglenes fájdalomról van szó, aminek lehet oka idegesség, fáradság. Kisebb fertőzéseket is elkaphatunk, de ezekkel is érdemes orvoshoz fordulni. Minimum azért is, mert ha újra elkapnánk, akkor már magunk is könnyen kikúrálhatjuk magunkat.

A merevedési gondokat is okozhatja pszichés zavar, akár izgalom, idegesség, a túlzott teljesítés akarás. Emellett fizikai okai is lehetnek, a fentebb felsorolt betegségeknek lehet ez a mellékhatása (túlsúly, cukorbetegség stb).

A kifejezetten nemi betegségekkel is számolni egy-egy kellemetlen tünet felbukkanásánál, ezért is fontos, hogy orvoshoz forduljunk. Akármilyen kínosnak is érzi az ember, itt is kialakulhatnak súlyos szövődmények egy egyszerű kis fájdalomból is. Ráadásul, ha a kezelés után újra élvezhetjük a szexet, akkor mindenképp megéri orvoshoz fordulni.
Forrás: HírExtra/drinfo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását