2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nabucco, Déli Áramlat: Sólyom tárgyalásban

Az energetikai kérdésekről, így a Déli Áramlat és a Nabucco gázvezetékekről is tárgyalt a magyar és a szlovén államfő szombaton Budapesten - tájékoztatta Gulyás András, a köztársasági elnök külpolitikai főtanácsadója az MTI-t.
2009. június 27. szombat 12:03 - HírExtra
Danilo Türk a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója alkalmából érkezett Budapestre. A szlovén elnök jelezte, hogy érdekeltek a Déli Áramlat kiépítésében. Sólyom László pedig kiemelte, hogy Magyarország számára egyaránt fontos a Déli Áramlat és a Nabucco gázvezeték is. A magyar államfő szorgalmazta a két ország villamosenergia-rendszereinek összekapcsolását és a magyarországi gáztározó-kapacitás közös kihasználását - mondta Gulyás András.

A két államfő tárgyalt a Heiligenkreuzba (Rábakeresztúr) tervezett osztrák szemétégetőről is. Magyarország célja továbbra is az, hogy a határvonal közelében ne épüljön meg az égető. A szlovén elnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy támogatja ezt a törekvést - tette hozzá.

A megbeszélésen nemzetközi és kétoldalú kérdéseket is érintett Sólyom László és Danilo Türk. A két államfő egyetértett abban, hogy tovább kell mélyíteni az uniós együttműködést - mondta a főtanácsadó.

Danilo Türk jelezte, hogy Szlovénia érdeklődik a visegrádi (V4)országokkal való szorosabb együttműködés iránt - mondta Gulyás András. Hozzátette: szó volt Sólyom László októberre tervezett szlovéniai látogatásáról, valamint arról, hogy a két elnök közösen vállal fővédnökséget a szlovén kisebbségi önkormányzat őszi szlavisztikai konferenciáján - tette hozzá.

A két államfő a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulóján tartott rendezvény alkalmából tárgyalt egymással. A tervek szerint Sólyom László szombaton még megbeszélést folytat német és finn partnerével, valamint a bolgár alelnökkel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását