2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Te jó ég! Mi történt a választófülkékben?

A közvélemény-kutatások és az EP-választás valódi eredménye oly távol esett egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Ennek lehetséges okairól kérdeztünk két nagy közvélemény-kutató céget, a Tárkit és a Mediánt.
2009. június 8. hétfő 13:15 - Pénzes Dávid
A medián előrejelzése
A kormányválság után újabb mélypontra került szocialisták a 22-ből valószínűleg csupán 5 mandátumot tudnak megszerezni, a Jobbik pedig nagy valószínűséggel egyet kap majd. A Fidesz pontos mandátumszáma elsősorban azon múlhat, hogy az MDF és az SZDSZ képes lesz-e átlépni az 5 százalékos küszöböt. Ha nem, akkor a fennmaradó 16 mandátum mindegyike a Fideszé lehet.
Egy párt esetében még sosem mutattak ekkora eltérést a közvélemény-kutatások a rendszerváltás óta, mint most a Jobbik eredménye kapcsán – mondta a Hírextrának Karácsony Gergely, a Medián kutatásvezetője. Igaz, a többi párt arányait a szakértő szerint elég jól bemérték.

A Jobbik szereplésével kapcsolatban Karácsony hangsúlyozta, hogy a legutolsó felméréseikben külön felhívták a figyelmet a párt támogatottságának erőteljes emelkedésére: a Jobbik az utolsó egy hónapban az intézet felmérése szerint duplájára növelte a támogatottságát. Ha ezt a trendet vesszük alapul, akkor a választás napjára oda érkezünk, amit az eredmény meg is mutatott – mondja a kutató.

Rejtőzködés

A másik magyarázat az előzetes felmérések bizonytalanságára a szélsőséges pártoknál jellemző rejtőzködés lehet – folytatja Karácsony Gergely. A Jobbik esetében is minden bizonnyal az volt a jellemző, hogy míg a kérdezettek a közvélemény-kutatóknak nem vallják be, hogy hova szavaznak, a szavazófülke magányában a szélsőséget támogatják.

Ehhez hozzátehetjük, hogy Morvai Krisztina a Jobbik listavezetője nem is egyszer hangoztatta: a szavazófülke magányában bárki lehet jobbikos. Így pedig nehéz előzetesen mérni.

Újraformált közbeszéd


Karácsony Gergely azt is kiemelte, hogy a Jobbik a politikai közbeszédet teljesen újraformálta. A közvélemény-kutatások viszont az eddig elfogadott politikai nyelven folynak. E kettő különbsége is okozhatta a becslés és a valóság közti nagy különbséget.

A kisebb pártok esetében jellemző, hogy alulmérik az eredményt, azaz kevesebbet adnak nekik, mint ami végül bekövetkezik – mondta a szakértő. Hozzátette azonban, hogy mivel ezzel tisztában vannak, olyan módszereket alkalmaznak, ami ezt tompíthatja - felfelé kerekítés, vagy szorzószámok használata. Az MDF-et azonban még így is kevesebbnek mutatták, mint amit végül elért. Igaz, az SZDSZ-nél éppen az ellenkezője volt: többet mértek, mint amit teljesítettek.

Honnan szavaztak át?

A Tárki előrejelzése
Az európai parlamenti választások pártpreferenciáit mérve a 22 EP-mandátumból a Fidesz 14-16, az MSZP 5-6 helyet szerez majd meg. A Jobbik nagy valószínűséggel küldhet majd képviselőt az Európai Parlamentbe, ám az SZDSZ és az MDF esetében mandátumszerzésre már kisebb az esély. A végleges mandátummegoszlás erősen függ a majdani részvételtől, amelyet a jelenlegi kutatásban mért aránynál magasabbnak várunk.
A Medián végzett olyan felmérést is, hogy mely pártoktól szavaztak át a Jobbikra. Ezek szerint a Fidesz szimpatizánsoktól szerezték a szavazataik 40 százalékát, az MSZP-ből 20-at, és 20 százalék az eredeti Jobbik szavazó. Ám a szakértő figyelmeztet, ezek a választások előtt eléggé megbízhatatlan adatok. Éppen ezért a Medián a hétvégén kezd egy erre irányuló felmérésbe. Azok alapján majd pontosabb adatokat lehet mondani.

Sik Endre, a Tárki tudományos tanácsadója a Jobbik esetében szintén a rejtőzködő szavazókban látja a becslésekben megjelenő nagy eltérést. Emellett felhívta a figyelmet a párt támogatottságának területi egyenlőtlenségeire is. Bizonyos helyeken a második legnagyobb párt volt. A regionális szinten a felmérések viszont nagyon bizonytalanok, mert kicsik a minták – mondja a szakértő, így ez is okozhatja a közvélemény-kutatások elcsúszását.

A kis részvétel semmiképpen nem lehet mentség az ilyen hibák miatt, hiszen a Tárki már előre figyelmeztetett, hogy erre számítani kell – mondja Sik Endre. A kutató szerint az EP-választás végeredményéből arra is lehet következtetni, hogy mind a Jobbik, mind az MDF az országgyűlési választáson be fog jutni a parlamentbe.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

hederg
2009. június 10. 14:32
Nincs ebben semmi különös.
Olyan problémák vannak amit egyik párt sem kivánt,és nem is akar megváltoztatni.A lényeg a valóság,és nem a Jobbik áltál felvázolt megoldás.
A társadalom pedig türelmetlen,széles rétegei csúsztak le,és reménykednek,a reményt pedig a Jobbik jobban igéri.
Aztán az élősködők,a bünözők mind,mind olyan ami megoldást kiván.
Mivel a hatalom csak elnéző,tehetetlen vagy maga is kiveszi a részét,mint fehérgalléros nincs megoldás.
Nincs meg az állampolgár biztonságérzete,kiszolgáltatott.Ezért a rendet kivánja.Igaz azt nem látja milyen is lehet a rend..
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását