2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Őrület! Hajsza a vegasi dollármilliókért

Közel hatvanezer játékos, ötvenhét verseny, majd' kétszáz millió dollár és több mint tízezer all-in - mindez nem egész két hónap alatt. Ez a vegasi póker vébé, azaz a World Series of Poker.
2009. június 8. hétfő 08:59 - Gedei Szilárd
Ezekben a hetekben Las Vegasra figyel a pókervilág: a legpatinásabb vegasi kaszinókban rendezik ugyanis a World Series of Pokert (WSOP), azaz a póker világbajnokságát – több ez azonban, mint egy szimpla vébé. A világ nagy játékosainak krémje lesz ott Vegasban, s mindegyikük csak egyetlen egyet akar: megszerezni a versenyek győzteseinek járó arany karkötők valamelyikét.

2 milliárdos fődíj

A csúcs
2006. Az eddigi legtöbb induló (8773), az eddigi legnagyobb nyereményalap a WSOP főversenyeinek történetében. A győztes amerikai, Jamie Gold 12 millió dollárral lett gazdagabb. A győztes leosztásban két tízessel aratott…
A sikertörténet ’49 nyarán kezdődött, a helyszíne természetesen a nevadai Las Vegas. Egy széles körben ismert zsugás, Nick a görög (becsületes nevén Nicholas Dandalos) megkérte az akkor már híres kaszinótulaj hírében álló Benny Biniont, hogy kerítse elő neki az akkori legfajsúlyosabb kártyást a városból, aki hajlandó lenne vele leülni face to face egy gigapókerpartira komoly dollármilliókért. Binion persze azonnal szólt Johnny Mossnak, aki az öt hónapig játszott összecsapás után mintegy két millió dollárral lett gazdagabb. Mikor vége lett a megapartinak, a görög legendás mondatot intézett a Mosshoz: "Mr. Moss, el kell, hogy engedjem önt"...

A WSOP azóta a pókervilág legnagyobb versenysorozatává nőtte ki magát, a legtöbb játékossal és a legnagyobb nyereményekkel. A főverseny nevezési díja 10.000 dollár (nagyjából 2 millió forint), ennek ellenére (vagy pont ezért?) nyolcezren indulnak rajta, az első helyezett díja pedig volt idő, hogy jóval 10 millió dollár felett járt (te jó ég, kétmilliárd forint...). A tavalyi győztes egy fiatal, mindössze huszonkét éves norvég, Peter Eastgate volt, aki a nyári főverseny döntő asztalának küzdelmeit a tévéközvetítés miatt novemberre tolt nagy show végén az orosz menőt, Ivan Demidovot győzte le.

Nézze meg, hogyan ünnepelt Eastgate a hihetetlen győzelme után tavaly!

A vegasi verseny most már évek óta a magyarok fantáziáját is megmozgatja, profi kártyások és nem kevésbé profi internetes játékosok tűnnek fel az ilyenkor is forró nevadai utcákon – utóbbiak számára különösen nagy kaland az egész, vannak olyanok, akik mindössze néhány dollár befizetésével kvalifikálják magukat a neten, persze hosszú-hosszú selejtezőversenyek, úgynevezett szatellitek során.

Harc a karkötőkért

A 10.000 dolláros no limit hold’em főverseny utolsó tíz győztese és a nyereményeik
2008 Peter Eastgate $9,245,611
2007 Jerry Yang $8,250,000
2006 Jamie Gold $12,000,000
2005 Joseph Hachem $7,500,000
2004 Greg "Fossilman" Raymer $5,000,000
2003 Chris Moneymaker $2,500,000
2002 Robert Varkonyi $2,000,000
2001 Carlos Mortensen $1,500,000
2000 Chris "Jesus" Ferguson $1,500,000
1999 J.J. "Noel" Furlong $1,000,000
A május 27-én a kaszinóalkalmazottak versenyével kezdődött banzájon hét karkötő már  gazdára is talált: Steve Sung, Jason Mercier, Freddie Ellis, Vitalij Lunkin, Thang Luu, Andrew Cohen és a híres Phil Ivy is hazavihette már a sajátját, ha nem lennének még mindig Vegasban. A nagy kérdés az, hogy képes-e valaki duplázni, azaz legalább két WSOP-s tornát nyerni egy évben - ez legutóbb például Phil Hellmuth-nak, a szintén roppant népszerű játékosnak sikerült.

A 2008-es Series megdöbbentő adatai: hét hét alatt közel 58 ezer játékos szállt harcba 180 millió dollárét 55 különböző versenyen ötvenöt különböző arany karkötőért (ez a „trófea” jár a versenyek győzteseinek amellett, hogy világbajnoki győztesnek vallhatják magukat). A nem kevésbé grandiózus idei sorozat május 27-én kezdődött, a főverseny július 14-én lesz esedékes. A nagyverseny döntő asztalának küzdelmeit november 7-én rendezik, remélhetőleg a WSOP több évtizedes történetében először magyar résztvevővel.

Nézze meg a legendát, Phil Hellmuth-ot, ahogyan megszerzi 11. karkötőjén!

Ante Up For Africa
A pókeresek nem feledkeznek el a jótékonykodásról sem: a jófej játékosok a WSOP főversenyének előestéjén, július 2-án játszhatnak az afrikai (darfuri) rászorulók segítéséért. A nevezés 5000 dollár, a torna nem tartozik bele a hivatalos versenyek közé.
Erre, mármint hogy Tóth Richárd a 2007-es 1500 dollár nevezési díjú hold’em versenyben elért második helyénél is nagyobb sikert érjen el egy honfitársunk megvan minden esély. Sőt! Mostanában már az a divat, hogy a versenyek után ünnepélyes eredményhirdetést is tartanak, ahol felcsendül a győztes pókeres nemzeti himnusza is. Nézzük hát, hogy kik a legesélyesebb honfitársaink arra, hogy akár a főversenyen, akár valamelyik betéttornán győzelmükkel „megszólaltassák” az „Isten, áldd meg a magyart”!

Felcsendül a magyar himnusz?

A sok jó honi kártyás mellett a már említett Tóth Richárd, Kwaysser Valdemár Ákossal és Andrejkovics Milánnal például a most először megrendezendő csapatversenyen is asztal mellé ül majd. Arról viszont nincs pontos adat, hogy az internetről bejutó honfitársainkkal együtt hány magyar képviseli majd a sokak szerint Korda Gyuri bá’ által elindított nagy magyar pókerőrületet.

A legnagyobb kérdés ugyanis már évek óta ugyanaz: vajon ki lesz az első honfitársunk, aki felcsatolhatja a WSOP csillogó karkötőinek egyikét a csuklójára...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását