2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tabu a szex? Hogyan világosítsuk fel a gyermeket?

Hiába beszél mindenki a szexről, a gyermek előtt mégis zavarba jönnek a szülök, de a tanárok is. A helyes felvilágosítás pedig nagyon fontos lenne, mert sok problémát meg lehetne vele előzni. Ebben segít Tárnokiné Törő Krisztina gyermekpszichológus.
2009. május 24. vasárnap 17:39 - Kővári Adrienn
Fiatalkorunk egyik, hacsak nem a legfontosabb eseménye a szüzesség elvesztése. Tizenöt-hat-hét évesen központi beszédtémát szolgáltat, ki kivel randizik, ágyba bújtak-e már vagy sem. Viszont az utóbbi évben ez a határ egyre jobban lejjebb tolódik, ma már sok esetben, az általános iskolában megismerkednek a fiatalok a szexualitással, míg ez 5-10 éve nem volt jellemző.

Miért lehetséges ez? Több szülő is egyetért azzal, hogy már az iskolában el kéne kezdeni a helyes szexuális felvilágosítást. Igen ám, de nemcsak az iskola feladata lenne ez, hanem a szülőké is. Sok esetben zavarba ejtő, ezért maguk a felnőttek is halogatják a gyerekek felvilágosítását. Sokan úgy gondolják, hogy a tévé úgyis elvégzi helyettük a „piszkos munkát”.

A HírExtra felkereste Tárnokiné Törő Krisztina, gyermekpszichológust, hogy segítsen eligazodni a szexuális felvilágosítás rejtelmeiben. Mesélt arról, hogyan ajánlott belekezdeni a témába, emellett nagyon fontos, hogy se gyermekünk, se magunk ne érezzük magunkat kínosan.

Sokan sokféleképpen fognak bele a témába. Valaki könyveket vesz, míg mások kettesben félre vonulnak, kihagyják az ellenkező nemet, és sok esetben az anyukákra hárul ez a feladat. Hogyan lehet helyesen felvilágosítani egy gyermeket?

Az a legnagyobb probléma a szexuális felvilágosítással, hogy a tanárok nagyon külön választják az élet többi területétől. Már maga a kifejezés is, hogy szexuális felvilágosítás is olyan dolgot közvetít a gyerekek felé, amit így izolálni kell, külön kell kezelni az élet többi részétől. S emiatt maguk a fiatalok is tabu témának tekintik. Nevetnek ezen, zavarba jönnek. Inkább úgy lenne a helyes, ha a szexualitást egy természetes dologként kezelnék, és nem különítenék el, mint szexuális felvilágosítást. Az lenne a helyes, ha belevonnák a többi tantárgyba, része lehetne a biológia, az osztályfőnöki és a környezetismeret óráknak. Ezeken teljesen nyíltan lehetne kezelni a témát, hiszen eleve ez a szó, hogy szexuális felvilágosítás olyan üzenetet hordoz, ami zavarba ejtő, amiről nem lehet beszélni.

Nemcsak az iskola kezeli kicsit kényelmetlenül a témát, hanem a szülők is. Ők is kerülgetik, sok esetben kínosnak érzik. Ők mit tehetnek ez ellen?

Itt is az a fontos, hogy természetességgel kezeljük, és mindig maradjunk a gyereknek a saját szintjén. Ilyenkor érdemes megkérdezni a gyermeket, hogy ő mit hogyan gondol, és ebbe a gondolatmenetbe kell belekapcsolódni. Az nagyon fontos, hogy semmiképpen sem érdemes olyan információkkal terhelni, amikhez még nem elég érett.

Sokan úgy hiszik, hogy manapság jobb minél korábban elkezdeni a gyerekek felvilágosítását. Milyen korban érdemes ebbe belefogni?

Ez ugyanúgy változó, mint az is, hogy minden gyermek más időpontban kezd el járni. Mindenkinél máskor kezdődik meg a szexuális érés időszaka, de ettől függetlenül egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a beszélgetést. Az a baj, hogy a szülők úgy kezelik ezt a problémát, hogy várnak és várnak, míg a gyerek serdülni nem kezd. S mikor tizennégy éves lesz, pirulva belevágnak a témába. Érdemes e témáról is a gyermek saját szintjén beszélni, például akkor, amikor mesélt olvasunk neki. Vagy, ha meglátunk egy terhes nőt, elmagyarázhatjuk, hogy a baba miként növekszik a hasában. Minden gyermeknek megvan a saját szintje ebben a témában is, s ez mindig legyen az életnek a természetes része. Hogyha erről a témáról merünk nyíltan beszélni, akkor ő majd mer kérdezni, s így mindig tudni fogjuk, hogy hol tart éppen a fejlődésben.

Mennyire függ össze a rossz felvilágosítás a korai, ráadásul nem éppen megfelelő szexuális élettel?

Nagyon is összefügg, ezért is kell mindig ott lenni, beszélni róla, így kialakul egy őszinte légkör a gyermek és a szülő között. Ettől függetlenül, ha valakinek információhiánya van a szexről, az önmagában még nem jelent semmit. Ezek igazából összetettebb dolgok, a korai nem kívánt terhességek, és a szexuális problémák nem intézhetőek el ilyen egyszerűen. Például sokkal inkább közrejátszik a szeretetnélküli légkör. Az információ hiánya is fontos, de önmagában az információ sem elég. Tényleg a korai gyermekkorban el kell kezdeni a beszélgetést a párkapcsolat témájáról, és fokozatosan haladni vele. Az élet természetes részeként kell kezelni, de nagyon sokan nem így állnak hozzá. A felnőttek is tabu témának tekintik, nehezen beszélnek róla, a gyermek előtt pedig végképp zavarba jönnek.

Ráadásul csak még inkább zavaró tényező, hogy a gyerekek előbb találkoznak a szexualitással a televízióban vagy az óvodában, mint hogy a szülőtől hallanák először.

Igen, és így végképp téves információkat kapnak a különböző filmekből, de már az interneten is. Ezek a téves információk irreális szorongásokat ébresztenek, ebből is eredeztethetőek a szexuális zavarok, problémák.

Ebből is az derül ki a leginkább, hogy nagyon fontos a beszélgetés, és mindenképp próbáljuk meg ne kerülni a felvilágosítást, hiszen ha belegondolunk ez nem is annyira kényes téma. Valójában sokkal természetesebb.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását