2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nő vagy férfi? Mindegy, csak szex legyen!

Sokan nem is hinnék, hogy valamilyen szinten mindannyian biszexuálisak vagyunk, és ez teljesen természetes. De pontosan kit nevezhetünk igazán annak, aki egyaránt vonzódik mindkét nemhez? Ebben segített nekünk Bede Zsuzsanna szexuál pszichológus!
2009. május 17. vasárnap 09:45 - Kővári Adrienn
Sokan sok mindenre gondolnak, amikor meghallják azt a szót, hogy biszexuális. Valaki felhördül, valaki elfordul, míg mások megbotránkozás nélkül elfogadják őket, esetleg ők maguk is azok.

Hermafrodita
Olyan ember, aki mindkét nemi szervvel rendelkezik. Szokás őket hímnősnek, vagy kétneműnek is nevezni. Testükről nem dönthető el egyértelműen, hogy nők-e, vagy férfiak. Ezt a kifejezést ma már inkább csak a csigákra használják, vagy egyéb állatokra.
A biszexuális kifejezést arra az emberre mondjuk, aki egyaránt vonzódik a férfiakhoz, és a nőkhöz is. Érdekes, mert nemcsak az tartozik ide, aki konkrétan már összefeküdt azonos nemű társaival, hanem már a nemi vágynak az érzése is egyenlő a biszexualitással. A szót először a 19. században használták, de akkor még a hermafroditákat nevezték így.

Sigmund Freud úgy vélte, hogy minden ember biszexuális élete egy szakaszában. Ő egy összetett dolognak tartja ezt, hiszen nagyon sok mindentől függ a biszexualitás kialakulása. Ha valakinél nem tisztázódott erősen gyermekkorában a nemek elkülönülése, akkor könnyen megeshet, hogy problémái lesznek. Nem feltétlenül azt kell ezalatt érteni, hogy ő mindkét nemhez vonzódik, hanem, hogy esetleg nem tudja meghúzni a két nem között a határt.

Ezért nemcsak az minősül biszexuálisnak, aki mindkét nemmel egyaránt összejár. Ezt így nem is lehet mérni, hogy egyik oldalról hány nővel volt együtt, míg a másik oldalról hány férfival. Így az is biszexnek számít, aki csak vágyat érez az azonos neműek iránt. Sok esetben maga a vágy megvan, viszont a késztetés a szexre már nem. Vannak férfiak, akik vonzódnak más férfiakhoz, esetleg a férfiassága, vagy a teste miatt, de közben sosem akarna közel kerülni hozzá. Nőknél ez ugyanígy megvan, megláthatnak valami szépet, vagy valami pozitív tulajdonságot a másikban, de többre késztetésük már nincsen.

Senki sem szeretni a biszexuálisokat?

A történelem nagy biszexuálisai
A görög költőnő, Szapphó. Verseiben lányokról írt, akikhez erotikus vágyak vonzották. Nagy Sándorról is úgy hírlett, hogy női szeretői mellett férfiakat is tartott, össze is hozták ivócimborájával, Hephaestion-nal. Leonardo da Vinciről is keringtek olyan pletykák, hogy a férfiakhoz is vonzódott, mint ahogy Michelangeloról is, de Shakespeare sem maradt ki a sorból.
Mivel egy köztes síkon mozognak, ezért valamilyen szinten a hetero emberek jobban elfogadják őket, mint a homoszexuálisok. Ők nem néznek rájuk jó szemmel, megbízhatatlannak tartják őket, mert állítólag könnyen meginoghatnak egy kapcsolatban, mivel ők mindkét nemhez vonzódnak.

Sokan azzal is vádolják a biszexuálisokat, hogy csak azért tartanak ki mindkét nem mellett, mert így kevésbé bélyegzi meg őket a társadalom. Ráadásul a melegek úgy érzik, hogy aki előbb bi, az utáni úgyis meleg lesz.

2008 elején nyilvánosságra hoztak egy kutatást, melyben azt vizsgálták amerikai kutatók, hogy tényleg csak szórakozásból lesznek-e a nők biszexuálisak, emellett mennyire gyakran váltogatják partnereiket.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság közel tíz évig vizsgált 79 leszbikus, és biszexuális nőt, hogy miként is viselkednek párkapcsolataikban. Kiderült, hogy egy évtized alatt is megőrizték a biszexuális nők mindkét nemhez a vonzódásukat, és képesek voltak harmonikus, és tartós párkapcsolatban élni.

Sokáig maguk a kutatók is azt hitték, hogy a biszexualitás csak egy átmenet, de mint kiderült nem erről van szó. Ők tartósan mindkét nemhez vonzódnak. A megvizsgált nők 18 és 25 év közöttiek voltak. A felső korhatár kicsit alacsony, ettől függetlenül hihetünk az eredménynek.

Ráadásul a leszbikusokhoz képest, több olyan biszexuális nő van, akik tartós kapcsolatra képesek úgy, hogy közben nem is lépnek félre.

Felkerestük Bede Zsuzsannát, szexuál pszichológust, aki örömmel válaszolt a HírExtra kérdéseire, és megmagyarázta nekünk, hogy nem divat biszexuálisnak lenni, ennek ellenére mégis úgy tűnik, hogy egyre többen vannak.

A biszexualitás egy összetett dolog, pontosan miért is alakul ki? Milyen tényezők játszanak abban közre, hogy valaki ténylegesen biszexuális lesz?

Biszexuális jelkép
Nekik is van zászlójuk, s azóta egy jelképük is. Színeik a rózsaszín (homoszexualitás), a lila, és a kék (heteroszexualitás). S ennek a két színnek a találkozása dobja ki a lila színt. Szimbólumuk két félholdból áll össze, amelyek nyitottságot jelképeznek.
Tudósok bebizonyították, hogy mégsem olyan megbízhatatlanok.
Erre nem tud senki sem válaszolni. Nemcsak a biszexualitást, hanem a homoszexualitást sem tudjuk ma még érdemben megmagyarázni. Vannak feltevések, és kutatások, valószínűleg több komponenses dolgoknak kell az összefüggése, hogy kinek hogyan alakul a szexuális élete. Olyan elméletek is vannak, hogy az ember eleve biszexuális. Mindannyiunkban benne van a másik nem, de a szerelmet is így magyarázzuk. A bennünk rejlő másik nemet keressük a párunkban, s így leszünk egyek. Ezért szokták azt mondani, hogy ez nem is annyira természetellenes, mint ahogy azt sokan gondolják. Hogy ez miként fog jelentkezni majd a mindennapi életben azt nem lehet tudni. Sok mindennek közre kell abban játszania, hogy az ember konkrétan biszexuális legyen. Sokkal több embernek van élménye azonos neműekkel, nem is gondolnánk, hogy mennyi.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását