2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fogyás könnyedén! Íme két divatos diéta!

Sokan szeretnének a plusz kilóktól megszabadulni, hogy a medence mellett már tökéletes testtel napozhassanak. A HírExtra most összeírt két napjainkban divatos diétát a fogyni vágyóknak!
2009. április 28. kedd 07:39 - Kővári Adrienn
Lassan itt a nyár, a strand és a falatnyi ruhák időszaka, jó három-négy forró hónapra most is kell számítani, hiszen már tavasz közepén is annyira meleg van, hogy nem lehet pulcsit felvenni.

Ilyenkor a télen felszedett, és rejtegetett plusz kilókat kénytelenek vagyunk megmutatni. Még időben vagyunk, hiszen, ha most elkezdünk egy intenzív fogyókúrát, akkor képesek leszünk testünket tökéletes formába hozni, hogy a fürdőruha úgy álljon rajta, ahogy azt mi szeretnénk. Azért is érdemes most diétába fogni, mert a strandszezon előtt, egy-két héttel elkezdett drasztikus fogyókúrák semmiképp sem ajánlottak, és egészségesek.

A HírExtra ezért most szétnézett a különböző diéták között, hogy melyek mostanában a legdivatosabbak, s melyek azok, amiket orvosok szorgalmaztak.

Hay-féle elválasztó diéta

Ezt a módszert Dr. William Howard Hay, amerikai orvos dolgozta ki. Szerinte az a megfelelő, ha a szénhidrátokat, és a fehérjéket szétválasszuk, mert ezek együttes fogyasztása túl savassá teheti az ember szervezetét, ami elhízáshoz és egyéb betegségekhez vezet.

Hogyan működik?

Külön kell választani a fehérje-, és szénhidrátdús ételeket. Sok fehérjét tartalmaznak a húsok, a tej és a savanyú gyümölcsök, míg a másik kategóriába a cukrok, a gabonafélék, és a burgonya tartozik. Megkülönböztetünk egy harmadik csoportot is, a zöldségeket. Ezek azok, amiket nyugodtan lehet párosítani az előző két csoport tagjaival, míg azokat egymással már nem ajánlatos. De Hay nemcsak szétválasztja ezeket az ételeket, hanem meg is szabja a beviteli adagokat, nyolcvan százalékban lúgos, míg húsz százalékban savas ételeket kell fogyasztani. Ez a diéta a sav-bázis egyensúlyra épül.

Az biztos, hogy nincs rossz üzenete ennek a diétának, hiszen arra kötelezi az embert, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon. Viszont a kételkedőknek is igaza van, hiszen olyan tápanyagokat minimalizál az ember életében, amire szükségünk van. Hiszen savasnak számítanak a húsok, a kenyerek, és a tej is.

Vércsoport-diéta

Dr. Peter J. D'Adamo, amerikai természetgyógyász, orvos nevéhez fűződik. Ő állapította meg első ízben, hogy az emberek vércsoportjaik szerint más-más ételeket kedvelnek. Ha ez a rendszer felborul, s hosszútávon a vércsoportjának eltérő ételeket fogyaszt az ember, akkor az elhízáshoz is vezet. A diéta annyiból áll, hogy a vércsoportunknak megfelelő ételeket kell fogyasztanunk, míg a kedvezőtleneket kerülni kell.

0 vércsoport
Ők hízékonyak a gabonafélékre (búza, kukorica, lencse), de a káposzta, a kelbimbó, a karfiol és a mustár sem tesz nekik jót. Plusz kilókat okozhat a burgonya, a narancs, az eper, és az édességek is. Akkor mi az, amitől könnyen lefogyhatnak? Egyenek sok vörös húst, tengeri halakat, és jódozott sót. Zöldségek közül viszont fogyszthatnak nyugodtan kelkáposztát, spenótot, brokkolit, hagymát, de a rizs, a dió, a bab segítségével is könnyen lefogyhatnak.

A vércsoport
Kerüljék a vörös és fehér húsokat, míg halakat nyugodtan fogyaszthatnak, de a tejtermékek, a bab, és a búza is kerülendő. Ezek a termékek súlygyarapodással járnak. Fogyhatnak növényi olajokkal, szója ételekkel, zöldségekkel és az ananásszal is. Bátran ehetnek még barackot, meggyet, de káposztát, brokkolit, gyömbért, mustárt, szójatermékeket, vagy kecsketejből készült ételeket is. Kerülendő viszont még a burgonya, a káposzta és a paprika, de a pisztácia is. Dr. Peter J. D'Aamo úgy vette észre, hogy az A-s vércsoporttal rendelkező emberek hajlanak a vegetarianizmusra.

B vércsoport
Könnyen felszöknek azok a plusz kilók a gabonafélék (búza, kukorica, lencse), és a földimogyoró fogyasztásával. Viszont ezeket ledolgozhatják zöldségekkel, húsfélékkel (bárány, pisztráng és egyéb vad húsok), tojással, vagy májjal. Zöldségből szabad a borsó, bab, míg gyümölcsből az eper, vagy az alma. Kerülendő a paradicsom, a retek, a tökfélék, a kacsahús, a csirke és a lazac is.

AB vércsoport
Hízásra ad nekik okot a vörös hús, a magvak, a babok, a búza, és a kukorica is. Gyümölcsök között a banán, és a narancs nem ajánlott. A tej, a sajt, a vanília viszont fogyasztható. Ráadásul jótékony hatással van testükre a tengeri hal, a pulyka, és a nyúlhús, a tofu, az ananász és a tejtermékek is.

Ha átrágtuk magunkat ezen a két diétán, mérlegeltük, hogy melyik lehetne esetleg a jobb a számunkra, akkor már csak cselekedni kell. Azért is jók ezek, mert nem drasztikusak, nem kell drága, bio ételeket vásárolnunk és koplalnunk sem.

A testmozgásról sem szabad megfeledkezni, mert a legeredményesebbek csak így lehetünk. Mindkettő diéta szorgalmazza az olyan káros szenvedélyek, mint a kávé, a cigaretta, vagy az alkohol mellőzését. Abban is egyet értenek, hogy a reggeli táplálkozás nagyon fontos, és mindenképp naponta háromszor, vagy ötször étkezzünk, este minél kevesebbet.

És ha végre elszántuk magunkat, ki is választottunk egy nekünk megfelelő diétát, akkor már csak be kell azt tartani, és élvezni kell az eredményét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását