2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Népszavazási csiki-csuki

Az MSZP mindent megtesz azért, hogy ne kelljen négymilliárd forintért megtartani a képviselői költségtérítésről szóló népszavazást, a Fidesz viszont erkölcstelennek és jogszerűtlennek tartaná, ha a szocialisták törvényjavaslat elfogadásával próbálnák meg kiváltani referendumot.
2009. április 27. hétfő 20:23 - HírExtra
A szocialista frakció keresi a megoldását annak, hogy miként lehetne rendezni a képviselői költségtérítések ügyét - mondta az MTI-nek Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A szocialista képviselő szerint felelős politikusoknak meg kell tennie mindent azért, hogy ne költsék el azt négymilliárd forintot, amelybe a népszavazás megrendezése kerül.

Emlékeztetett arra, 2007-ben az MSZP azt javasolta, hogy szűnjön meg teljesen a költségtérítés, de ezt a Fidesz megakadályozta. "Most újabb megoldást keresünk, és megpróbáljuk, ha másként nem megy, feles törvénnyel megoldani" - fogalmazott. Hozzátette: ha lehetne, kétharmados jogszabállyal oldanák meg, de ha nem megy, akkor nagy valószínűséggel a szocialista frakció feles jogszabályt nyújt be, amellyel kapcsolatban folynak az előkészületek.

Balsai István, a Fidesz politikusa az MTI-nek ugyanakkor azt mondta, erkölcstelen, jogszerűtlen és politikailag vállalhatatlan a népszavazás kiváltása.

Nem szállhatunk szembe 550 ezer ember akaratával, különösen, hogy az Országgyűlés április közepén már elrendelte a népszavazást - hangsúlyozta.

A Seres Mária magánszemély által kezdeményezett referendumon arra kérdésre várnak egyetértő választ, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhasson költségtérítés.

Balsai István szerint akár sikertelen, akár sikeres lesz a referendum, a népszavazás után kell visszatérni a költségtérítés kérdésére, és ezt rendezni lehetne a következő ciklusig.

Emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság egy másik ügyben világosan kimondta, hogy nem lehet a népszavazást "megúszni" olyan ügyekben, amikor az alapkérdés nem szűnik meg. Mint mondta, bár a társadalombiztosítás privatizálása ügyben kiírt tavalyi népszavazás okafogyottá vált azzal, hogy a kormányoldal visszavonta a törvényt, most azonban nem ez a helyzet, hiszen a képviselői költségtérítésről szóló jogszabályok érvényben vannak.

Szerinte ezeket a jogszabályokat "toldozgatni-foldozgatni" egyébként sincsen értelme.
Balsai István úgy vélte, hogy az Országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak kellene álláspontot kialakítani a képviselőket érintő kérdésekben, így ebben is. "Ha majd egyszer lesz egy kis ráérő ideje az Országgyűlés elnökének, most úgy látom nincsen, akkor összehív egy erre alkalmas testületet" - jegyezte meg.

Utalt arra is, hogy ebben a ciklusban háromszor csökkentették a képviselők lehetőségeit, először a bizottsági pótlékokat, aztán az utazási kezdeményeket, majd 15 százalékos átalányadót vezettek be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását