2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Cukorbetegség, szívelégtelenség, rák - megvannak az okok!

Fejfájás, fáradtság, cukorbetegség. Ezeknek oka mind a sav-bázis egyensúly felbomlása lehet. Hogy mi is ez pontosan? Mit kell ellene tenni, hogyan lehet megakadályozni? A HírExtra cikkéből kiderül!
2009. április 26. vasárnap 08:59 - Kővári Adrienn
A mindennapokban nagyon nehéz odafigyelni az egészséges táplálkozásra. A legtöbb ember rohanó életvitelt folytat, nem vesz magához elég folyadékot, és egészséges ételeket sem. Nem jó, ha nem étkezünk rendszeresen, de az sem normális, ha csak este van időnk ebédelni.

Ha szervezetünkben felbomlik a sav-bázis egyensúly, könnyen tapasztalhatunk magunkon olyan tüneteket, mint a fejfájás, a száraz, csúnya arcbőr, emésztési zavarok, de súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Ilyen a csontritkulás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, de akár rákot is okozhat az egyensúly felbomlása. A sav-bázis egyensúlyt a pH-értékkel szokás mérni.

Mitől borulhat fel az egyensúly?

Három okból savasodhat el a szervezetünk. A legkézenfekvőbb, ha túl sok savas ételt, italt fogyasztunk. Idetartozik a só, a cukor, a fehérliszt, a csokoládé, de az alkohol, és a cigaretta is. A másik oka az elsavasodásnak, ha a szervezetben túl sok méreg halmozódik fel, esetleg túlságosan is elszaporodnak a mikroorganizmusok. Harmadik esetben az is okozhatja a problémát, ha a szervezetünk helytelenül bontja le a savakat.

Az első pont az, ami a leginkább felelős szervezetünk túlsavasodásáért, hiszen rosszul táplálkozunk. Túl sok olyan ételt veszünk magunkhoz, amik savasak, sok esetben csak ilyeneket fogyasztunk.

Milyen ételeket ajánlatos kerülni?

Rengeteg savat tartalmaznak az állati eredetű ételek, ilyen a hús, a tojás, a sajt. A savas italokat sem vetjük meg: a sört, a kávét, és az egyéb alkoholos italokat. S mindezek mellé rengeteg cukrot is viszünk be a szervezetünkbe.

Nem a termékekkel van a baj, hiszen szüksége van a szervezetnek húsra, tojásra, hanem a párosítással, s azzal, hogy csak ilyen ételeket, italokat fogyasztunk. Ráadásul nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, pedig ezekkel lehet a leginkább ellensúlyozni a savakat. A stresszes életmód is a savaknak kedvez, de idesorolható még a mozgáshiány és a gyógyszerek is.

Amikor felbomlik az egyensúly

Tünetek
Ha bőrünk kiszárad, hajunk fénytelen és korpás - ezek mind utalhatnak a túl savas szervezetre, de idetartozik a kellemetlen szájszag, a puffadt has, vagy a vörös szemek. Ezek inkább külső tünetek, de idetartozik a gyakori fejfájás, a fáradtság, a nem normális testsúly is.
A szervezetben található túlzott mennyiségű sav hatására a környezetében található sejtek elkezdenek felbomlani, és kialakulnak a különféle baktériumok, amelyek elsősorban élesztőgombákká formálódnak, majd idővel továbbfejlődnek penészgombává. Ezek újabb savakat termelnek, s ezekből alakulhatnak ki később az olyan komolyabb betegségek, mint a vese vagy szívelégtelenség, a kóma, vagy a rákos daganat.

Hogyan lehet megoldani a problémát?

A sav ellen a lúgosító ételekkel lehet védekezni. A normális az lenne az emberi szervezet számára, ha húsz százalékban venne magához savas ételeket, és a maradó nyolcvan százalékban lúgosat. Magyarországon ez sajnos fordítva történik. Az olyan népbetegségek, mint az elhízás, a magas vérnyomás, vagy akár a cukorbetegség is mind ide vezethető vissza.

Gyümölcsöket ne csak azért fogyasszunk, mert savtalanítanak, hanem gondoljunk arra is, hogy mennyire egészségesek. Segítségükkel könnyen fogyni is lehet, hiszen sokat dob az emberen, ha csokoládé helyett valamilyen gyümölcsöt eszik. Esetleg az is, ha a szénsavas üdítők helyett frissen facsart narancslevet fogyasztunk.

A gyümölcsök is tartalmaznak savat, így a túlsavasodott szervezetnek ebből is csak mértékkel szabad magához vennie. Az ilyenek legyenek óvatosak az almával, szőlővel, körtével, barackkal, ananásszal, szilvával! Viszont banánt, citromot, meggyet nyugodtan fogyaszthat bárki, mert azok lúgosítanak.

Víz nélkül nincs élet
A sav-bázis egyensúly megteremtésének a legfontosabb eszköze a víz. Szervezetünknek folyamatosan szüksége van vízre, a két liter a minimum mennyiség, amit egy nap meg kéne innunk. A nagyobb testsúllyal rendelkező embereknek még ennél is többet kellene fogyasztaniuk. Lassan itt a nyár, az embernek ilyenkor akár naponta öt liter vízre is szüksége lehet.
Tejtermékekkel is érdemes kísérletezni, mert a tartós tejek sok savat tartalmaznak, míg a frissek már lúgosítanak. Minél frissebb a tejtermék, annál ajánlottabb a fogyasztása a savas szervezetnek.

A gabonafélék szintén savasítanak kisebb-nagyobb mértékben, ezért nem árt őket mértékkel fogyasztani, vagy zöldségfélékkel. A péksüteményekkel az a probléma, hogy sok lisztet, és élesztőt tartalmaznak, ami elősegíti a gombák szaporodását a szervezetben. Mivel ezek is pótolhatatlan élelmiszerek, ezért vagy próbáljunk meg teljes kiőrlésű termékeket venni, vagy mondjunk le valami másról.

Hiszen nem magukkal az ételekkel van a gond, hanem azok halmozott fogyasztásáról. A kenyér és tej szinte elkerülhetetlen termékek, bár a tejből tudunk lúgosat is vásárolni. Érdemes akkor sok banánt, és meggyet fogyasztani. Ha sok káros szokásunk van, kávézunk, cigarettázunk és az alkoholt sem vetjük meg, fontos lenne legalább egyiket magunk mögött hagyni.

A húsok is nagyon savas ételnek minősülnek, ezért, ha már hús, akkor legyen inkább csirke vagy pulyka. Fogyasszuk őket sok zöldséggel is, mert azok lúgosítják a szervezetet. A gombákat is kerülni kéne addig, amíg az ember szervezete nem áll helyre, mert megmérgezik a sejteket. Ez az eleve elsavasodott, szétbomlott sejteknek nem tesz jót, és csak tovább növeli a savakat és a gombákat a szervezetben.

Nem figyelünk önmagunkra

Az a baj, hogy a magyar emberek legnagyobb része nem törődik azzal, hogy milyen életmódot folytat. Nem kell az embernek vegetáriánusnak lennie, és mindenféle bioételen élnie ahhoz, hogy egészséges legyen. A sav-bázis egyensúly felbomlása is a rossz életmód miatt alakult ki. Hiszen nem táplálkozunk egészségesen, változatosan, nem mozgunk eleget, és sajnos a rengeteg stressz is ellenünk dolgozik. Ezek halmozódása okozhatja a szervezet túlzott elsavasodását, ami akár súlyos betegségekhez is vezethet. Érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani, és egészségesebben élni, mert egy kis odafigyeléssel nemcsak a betegségeket kerülhetjük el, hanem közérzetünkön is javíthatunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását