2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Beteg vagyok, ha nem kívánom a szexet?

Szexuális averzió. Amikor nincs meg a nemi vágy, amikor nem élvezetes a szex. Undor, szorongás, félelem. Egy betegség, ami sok embert érint, ami mellett nem lehet elmenni.
2009. április 19. vasárnap 08:39 - Kővári Adrienn
A szexuális averzió egy létező betegség, a csökkent nemi vágyat értjük alatta. Ilyenkor zavar lép fel az ember szexuális életében, nem kívánja annyira a szexet, vagy egyáltalán hallani sem akar róla. Fél és szorong tőle.

Akkor nevezzük ezt ténylegesen zavarnak, ha az illető ezt problémának tekinti, esetleg még szenvedést is kivált belőle ez az érzés, és nem tud rajta változtatni. Ilyenkor kell segítséget kérni, mert ezt csakis terápiával lehet a leghatékonyabban kezelni.

Miből is áll pontosan a szexuális averzió?

Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy a beteg tartósan nem kívánja a szexet, és nemcsak nem kívánja, hanem nem is szereti. Kellemetlennek érzi, emiatt szorong tőle, legrosszabb esetben undorral gondol rá. A szexuális averziónak is vannak fokozatai, valaki az együttlétnek csak egyes részeitől tartózkodik, míg más az egésztől.

A szexuális fantáziák is hiányoznak a beteg életéből, és ezt az egészet ő is zavarnak éli meg. Érdekes, mert ha mégis sor kerül az életében egy aktusra, azt élvezi, bár az orgazmusig sokszor képtelenek eljutni.

Idetartozik az is, amikor még a vonzó partnereket sem veszi észre az ember, egyszerűen hiányzik az életéből az erotika, a vágy, s annak felismerése.

Mik lehetnek a kialakulás okai?

A betegség kialakulásának összetett okai lehetnek. A legtöbb esetben lelki gondok állhatnak a háttérben, ilyen lehet a gyerekkori trauma, aminek hatására elhidegülhet az ember a szexuális együttlétektől. Közrejátszhatnak még a kulturális tényezők, az erős vallásosság, de a rossz neveltetés is.

Bármilyen rossz élmény miatt megszűnhet a nemi vágy. Okot szolgáltathatnak a stresszes helyzetek, a félelem a kudarctól, attól, hogy nem képes teljesíteni az ember, de a terhességtől való rettegés is megölheti a vágyat. A munkahelyi problémákat is ide lehet sorolni, vagy az egyéb párkapcsolati gondokat.

Súlyos problémát okozhat, ha az illető szexuálisan tapasztalatlan, és ez frusztrálja is őt. Sok párral az is megesik, hogy mások a felek igényei, s ezek ütköztetésénél van, hogy elvész a vágy. Férfiaknál gyakori, hogy nem képesek vágyat érezni az olyan nő iránt, akit szeretnek és tisztelnek.

Gyakran előfordul, hogy az első gyermek születése is kiválthatja a vágy csökkenését. Valamiért a férfiak nem tudják az anyát, és az érzéki nőt egy kalap alá venni.

Szintén a probléma forrása lehet az, hogy napjainkban a szexualitás egyenlő a fiatalsággal, ezért az idősebb korosztály gyakorta szorong amiatt, hogy majd nem képes teljesíteni. De ugyanez jelen van a fiatalabb generációnál is, ugyanis a túlzott szexuális tartalmú médiának köszönhetően az emberek nagy része gátlásos lesz, ami szorongáshoz vezet. Nehezebben mernek kapcsolatokat kezdeményezni, mert tartanak attól, hogy nem képesek az elvárásnak megfelelően teljesíteni.

Biológiai okok


Magát a szexuális vágyat a hormonok okozzák. Ha túl sok van belűlük az ember szervezetében, akkor az is zavarhoz vezethet, de az alacsony hormon szint is problémát okoz. Érdekes, hogy gyógyszerekkel már tudják csökkenteni a túlzott vágyakat, de fordítva ez még nem működik. A nagyobb problémát pedig ez jelentené.

Nőknél a klimax is közrejátszhat, de sok esetben pont a klimax az, ami túlzott szexuális vágyat vált ki belőlük, tehát ez is változó. Akár még a fogamzásgátló is lehet a szexuális averzió oka, hiszen az női hormont tartalmaz.

A gyógyszerek, az alkohol, vagy a kábítószer is csökkenthetik a vágyat. Eleinte akár még úgy is tűnhet, hogy fokozzák a szexualitást a különböző kábítószerek, de hosszú távon rombolják azt.

Kiket érint leginkább?

Érdekes az is, hogy leginkább a nők érintettek ebben a betegségben, a férfiaknál csak kevesebb arányban fordul elő. Ez nagyrészt a neveltetésnek köszönhető, mert a nőket sok esetben szigorúbban nevelték. Legrosszabb esetben azért lehet, mert a szexualitást negatív formában ábrázolták a szülők.

A nők 20-35 százaléka szenved ettől a betegségtől, míg a férfiaknál ez a szám csak 1-15 százalékra esik. Inkább az idősebb korosztályra tehető, mint a fiatalokra.

Viszont a férfiak adatai évről-évre nőnek. Erre még nem tudják a pontos okokat, de az biztos, hogy hazánkban is végeztek ilyen vizsgálatot, s akkor a férfiak 16 százaléka vallotta azt, hogy csökkent az elmúlt évek alatt a szexuális vágya.

Miért is veszélyes?

Ha nem kezelik a betegséget, akkor hosszútávon az ember teljesen elidegenedhet a szexuális együttlétektől, aminek köszönhetően nem fog tudni párkapcsolatokat kialakítani. Fenn áll az elmagányosodás veszélye.

A betegség sok esetben nem is egyedül lép fel, hanem társul olyan zavarokkal, mint a hangulatingadozás, vagy egyéb szorongásos kórképekkel.

A betegség kezelése

Parafilia
Ebben az esetben nem normális dolog váltja ki a szexuális vágyat (tárgy, állat, gyermek), de akár az is, hogy a beteget, elutasító személyt zaklassuk. Ezekre az emberekre jellemző az exhibicionizmus, és gyakori, hogy ők is valamilyen megaláztatást éltek meg korábban.
Mivel ennyire sok oka lehet ennek a betegségnek, így a gyógyítása is minden esetben más és más. Természetesen lehet ezen segíteni terápiával, beszélgetéssel, pszichológussal, de még felvilágosítással is.

A szexuális averzió típusai

Van az életre szóló, amit gyerekkori traumák válthatnak ki, esetleg kulturális okok, rossz neveltetés. Ezen nagyon nehéz segíteni, mert olyan régóta fennálló problémákat kellene megoldani amiket, ha minél idősebb az ember, annál nehezebb.

Második típusnak azt nevezzük, amikor az ember egy normális szexuális életszakasz után, valamilyen trauma, probléma miatt, lép fel neki a vágy csökkenése. Rajtuk lehet segíteni a különféle terápiákkal, hogy feldolgozhassák negatív élményeiket.

Időszakos averziónak nevezik azt, amikor csak egy adott partnertől undorodik az ember.

Mindezek alapján láthatjuk, hogy egy létező, igen gyakori betegségről van szó. Természetesen nem tartoznak ide azok az emberek, akik esetleg ritkábban élnek szexuális életet, vagy esetleg nem kívánják annyira a szexet, mint mások.

Akkor tudhatjuk, hogy betegek vagyunk, ha csökkent a nemi vágyunk, ha undorodunk a szextől, ha annyira zavar minket, hogy képtelenek vagyunk arra, hogy élvezzük. Ezek az emberek nem tehetnek arról, hogy így éreznek, ebből láthatjuk, hogy mennyire súlyos ez a probléma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását