2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ártatlan civilek százait gyilkolták le az albánok

Megdöbbentő információkat erősített meg a BBC oknyomozó riportja. A tíz éve véget ért koszovói háborúban nemcsak a szerbek, hanem az albánok is ártatlan civilek százait gyilkolták meg.
2009. április 13. hétfő 18:00 - Kesjár Norbert
Több ezer áldozat

A brit közszolgálati televízió kutatásai is megerősítették azokat a korábbi szerb állításokat, amelyek szerint az 1998-’99-es koszovói háború idején a Koszovói Felszabadítása Hadsereg (UCK) fegyveresei több száz civilt raboltak el, kínoztak és gyilkoltak meg.

A BBC eddig összegyűjtött adatai szerint bebizonyosodott, hogy az UCK egyenruhásainak lelkén több mint kétezer civil áldozat vére szárad, melyek között egyaránt vannak szerbek, cigányok és koszovói albánok is.



Terrorszervezet vagy felszabadító hadsereg?
A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) indította el a koszovói albánok függetlenségi harcát 1998 márciusában. Az UCK kulcsszerepet játszott abban, hogy 1999 márciusában a világ felfigyelt Koszovóra: a szerbek bűnei miatt a NATO légicsapásokat intézett Jugoszlávia ellen. Az 1998-1999-es koszovói háború után a tartomány nemzetközi ellenőrzés alá került, majd 2008 elején kikiáltották a függetlenségét és a miniszterelnökének az UCK egyik egykori parancsnokát választották meg. Mindezek ellenére az UCK-ról a mai napig alig tudunk valami érdemlegeset. A szervezet egész történetét, fennállását homály fedi.
A BBC idézte az egyik szerencsés túlélő szavait. A koszovói albán nemzetiségű férfi csak most mert egyáltalán nyilatkozni a történtekről. A férfi annak idején az UCK börtönében raboskodott az észak-albániai Kukesben. A név nélkül megszólaló volt fogoly részletesen beszámolt a sötét folyosókról, a halálra rémült emberekről és az embertelen kínzásokról. Elmondása szerint a fogva tartóik a kínzáshoz késeket, pisztolyokat és géppisztolyokat is használtak.

A BBC adatai szerint 18 embert biztosan meggyilkoltak Kukesben.

A BBC szerint voltak olyan esetek is, amikor az elrabolt civileket az UCK fegyveresei Albániába szállították és ott meggyilkolták őket, szerveiket pedig kioperálták és eladták. A BBC szerint az ezekről szóló tárgyi bizonyítékokat az ENSZ szakemberei összegyűjtötték, de később a hágai Nemzetközi Törvényszéken megsemmisítették.

Az eltűnt szerbek családjai által alapított egyesület szerint 400 koszovói szerbnek veszett nyoma a háború végén, s még mindig eltűntként tartják őket nyilván.

Az UCK egykori parancsnoka tagad

A BBC szerint a bűncselekmények nemcsak a 1998 márciusától 1999 júniusáig tartó harcok alatt történtek, hanem később is, amikor már a tartomány nemzetközi ellenőrzés alá került.

A koszovói vezetés hivatalos álláspontja szerint ezek a vádak nem állják meg a helyüket. Ugyanakkor Hasim Thaqi koszovói miniszterelnök (aki korábban maga is az UCK egyik parancsnoka volt) is elismerte: „tudatában vagyok annak, hogy voltak bizonyos esetek – már a háború után –, amikor visszaéltek az UCK egyenruhájával, de ezek száma minimális volt”.

Bűnösök

A bizonyítékokat összevetve a BBC végül megállapította, hogy a nyomozás eredményei szerint az UCK tagjai az emberi jogok súlyos megsértéséért felelősek.

Ez a megállapítás pedig ettől fogva lényegesen más megvilágításba helyezi az eddig egyoldalúan hangoztatott tételt, miszerint Koszovóban csupán a szerbek által elkövetett etnikai tisztogatás történt. Tény, hogy a szerb erők is bűncselekmények ezreit követték el a koszovói albánok lakossággal szemben. (Még most is több mint 1500 koszovói albánt tartanak eltűntként nyilván, többségük valószínűleg valamelyik szerbiai tömegsírban fekszik.)

A hatalmas bűnöket természetesen nem relativizálhatja, ellenben az UCK (és a koszovói albánok) eddigi megítélését jelentősen rontják a most napvilágra került információk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Baradlay
2009. április 27. 18:30
Szerbeket irtani az DOCSOSEG!!!!!!A rohadt,szemet
milosevic(kisbetu)mondta,a "nagyszerbia"hatara a
Balaton deli partjaig terjed!"nagyszerbia",nagy-
romania"? Ismerjuk ezt a vakert! Vegre megdoglott!!!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását