2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A bankelnök nem kéri a pénzt - túl büdös lett a helyzet

A közvélemény rendkívül heves tiltakozása, a szokatlanul éles sajtóbírálatok és a kormány két miniszterének leplezetlen felháborodása nyomán lemondott 3,6 millió eurós végkielégítéséről vasárnap a Dresdner Bank volt elnöke.
2009. március 29. vasárnap 17:28 - HírExtra
Herbert Walter a pénzügyi válságnak korábbi bankjára gyakorolt hatásaival indokolta a döntést, amely általános vélekedés szerint csakis a tiltakozások nyomán született meg. A Dresdner Bank az elmúlt évben magas, mintegy 6,6 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, s végül összeolvadt a Commerzbankkal, amely azóta állami pénzügyi segítségért folyamodott. Mindennek ellenére a Dresdner Bank leköszönő vezetői 58 millió euró bónuszhoz, illetve végkielégítéshez jutottak.

Peer Steinbrück pénzügyminiszter tisztességtelennek nevezte az eljárást, s hangoztatta, hogy az súlyos kárt okoz a társadalomnak. Hasonlóan foglalt állást Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter is, aki szintén értetlenségét és felháborodását fejezte ki a történtek miatt. A miniszter szerint olyan menedzserek mértéktelen követeléseiről van szó, akik az adófizetők támogatása nélkül még fizetéshez sem juthattak volna. Guttenberg ezért a kapott bónusz, illetve a végkielégítés visszafizetésére szólította fel az érintetteket.

Herbert Walter - aki 2003-tól 2009 januárjáig állt a Dresdner Bank élén - ezután jelentette be, hogy lemond végkielégítéséről. Az azonban nem ismert, hogy bónuszként hány milliót tartott magánál. Az elnökség többi tagja egyelőre nem nyilatkozott.

Értesülések szerint a Dresdner Banknál 2007-ben még nem mentek annyira rosszul a dolgok, a különböző elnökségi juttatások akkor azonban a mostani 58 milliónak "csak" a felét tették ki.

Szombaton szerte Németországban több tízezren tüntettek a kormányzat válságkezelő politikája ellen, s a "felelőtlen" bankárok felelősségre vonására szólítottak fel. Követelték a kormánytól, hogy ne a szegényekkel, illetve az egyszerű alkalmazottakkal fizetesse meg a válság árát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását