2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Putyin bízik Gyurcsányban

Gyurcsány Ferenc kedden Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. A témák a következők voltak: a Déli Áramlat gázvezeték, a Malév és egy határ menti logisztikai központ.
2009. március 11. szerda 07:09 - Kesjár Norbert
Magyar-orosz kormányközi konzultációt tartott kedden Moszkvában Gyurcsány Ferenc magyar és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

A tárgyalásokon mindkét részről elsősorban a gazdasági, az egészségügyi és a kulturális-oktatási tárcák vezetői vettek részt (nyolc magyar miniszter utazott el Moszkvába). Az összesen ötven főt számláló delegáció különgéppel utazott az orosz fővárosba. (Az út 12 millió forintba került, s a kormányszóvivői iroda szerint ez a legolcsóbb megoldás, hiszen menetrend szerinti járattal az út két nappal tovább tartana, így a repülőjegy ára mellett szállásköltséget is kellett volna fizetni két éjszakára.)

Előbb Gyurcsány Ferenc Vlagyimir Putyinnal, illetve az egyes szakminiszterek a partnereikkel tartottak megbeszélést, majd az eszmecsere a plenáris ülésen és az azt követő ebéden folytatódott.

A felvetett kérdések igen sok témakört érintettek. Az ún. Déli Áramlat gázvezeték megvalósítása mellett magyarországi gáztározók közös kialakítása, valamint a Malév konszolidációja voltak a legfőbb témái a kormányközi tárgyalásoknak.



Kiválóak a kapcsolatok

Vlagyimir Putyin nagy örömmel üdvözölte Gyurcsány Ferencet, kiemelte: Oroszország csak néhány országgal folytat ilyen jellegű kormányközi konzultációkat, és „helyes döntés volt ezt megtenni a Magyarországgal való viszonyban”. Az orosz kormányfő hangsúlyozta, hogy az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok rohamosan fejlődnek, mert egy év alatt az Oroszországba irányuló magyar export a kilencszeresére nőtt, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly a várt 10 milliárd dollár helyett elérte a 13 milliárdot.

Gyurcsány Ferenc mindenekelőtt azt jegyezte meg, hogy „nagy utat kellett megtennie a két országnak ahhoz, hogy kapcsolatuk ilyen magas szintre jusson. Ez annak köszönhető, hogy gyakorlatias, pragmatikus megközelítést alkalmaznak, s az eredmények azt igazolják, hogy ez helyes.”

A magyar miniszterelnök szerint a két ország között nem csupán a gazdasági együttműködés kiváló, hanem más területeken is virágzik a kooperáció.

„Magyarország az Európai Unióban az Oroszországgal folytatandó stratégiai együttműködés mellett lép fel s ehhez fontos a magas szintű gazdasági, kulturális, külpolitikai és biztonsági párbeszéd.”

Egyre közelebb kerül hozzánk a Déli Áramlat

Déli Áramlat
Az orosz Gazprom és az olasz Eni olajtársaság 2007. november 22-én Moszkvában megállapodást írt alá fele-fele arányú vegyesvállalat alapítására. Az így létrejövő South Stream AG lesz közvetlenül felelős az évi 30 milliárd köbméter szállítókapacitásra tervezett Déli Áramlat vezeték üzemeltetéséért. A földgáz nagyobb részét a Gazprom adja majd, kisebb része az Eni oroszországi lelőhelyeiről származhat. A legkevesebb 10 milliárd euróba kerülő vezeték Novorosszijszk kikötőjétől 900 kilométeren a Fekete-tenger alatt húzódik majd a bolgár tengerpartig. Onnan két útvonalra váli szét: Görögországon át és ismét a tenger alatt Dél-Olaszországig, illetve Bulgárián, Románián, Szerbián, Magyarországon át tartana a vezeték folytatása a Bécs melletti fő közép-európai elosztóig, Baumgartenig tartana.
Forrás: MTI.
A konzultáció legfontosabb témája a Déli Áramlat gázvezeték Magyarországon történő átvezetésének a kérdése. A tervezett vezetéken orosz földgázt szállítanának Európa déli országaiba, Ukrajnát megkerülve, a Fekete-tengeren és közép-európai országokon – köztük Magyarországon – át.

A vezetéket alapvetően az orosz Gazprom és az olasz ENI tervezi kiépíteni az orosz gázmezők és az olasz fogyasztók összekötésére, ezért az orosz fél a nyomvonalon fekvő összes állammal külön szerződéseket igyekszik kötni.

Ennek megfelelően a mostani találkozón az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és szintén állami többségi tulajdonban lévő Gazprom együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy elkészülhessen a Déli Áramlat megvalósíthatósági tanulmánya.

Ennek elkészítése után a vezeték megépítéséről szóló végső döntést két év múlva kell majd meghozni. A kész gázvezeték-hálózatot pedig legkésőbb 2015. december 31-én kell átadni.

A Déli Áramlat magyar szakasza valóban az egyik legaktuálisabb téma a két ország között. A 2008 februárjában megkötött orosz-magyar kormányegyezmény szerint a Déli Áramlat magyar szakaszára közös vállalatot kell alapítani. Ennek 50 százalékos tulajdonosaként az orosz Gazpromot nevezték meg, a másik 50 százalékot pedig a magyar MFB jegyezné le.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását