2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fradi: nincs visszaút!

Fradi. Több mint egy csapat, fogalom. Most egyenesbe került a futballklub: lesz új kacsalábon forgó stadion, meg minden más is. Eljött a tejben-vajban fürdés ideje, azaz a zöld-fehér kánaán.
2009. március 11. szerda 12:39 - Gedei Szilárd
A Fradinál tényleg komolyan gondolják. 110 év alatt 28 magyar bajnoki cím és 20 Magyar Kupa-győzelemmel büszkélkedhet a zöld-fehér egyesület futballcsapata, csakhogy két éve – máig tisztázatlan indokok miatt – az illetékesek kizárták a magyar első osztályból. Ehhez képest Kevin McCabe tulajdonos ma már Bajnokok Ligája főtábláról beszél.

A Fradinál csak azért is komolyan gondolják. A klub új tulajdonosa, Kevin McCabe, angol üzletember Anglia harmincadik legbefolyásosabb pénzembere a futball területén. Vagyona az óvatos becslések szerint is jóval meghaladja a 200 millió fontot (közel 100 milliárd forint).

Sok pénz + angol módszer = Bajnokok Ligája?


Kevin McCabe tehát tényleg komolyan gondolja. A Fradit működtető labdarúgócéget 94 százalékban tulajdonló angol befektető ennélfogva nem sajnálja a fontszázezreit a Fradira: a zöld-fehér labdarúgók idei költségvetése meghaladja a 800 millió forintot úgy, hogy néhány labdarúgó fizetését a testvérklub, az angol másodosztályban serénykedő Sheffield United állja.

A Fradi olyannyira komolyan gondolja, hogy célja egyértelmű: az angol tulajdonos éveken belül a Bajnokok Ligája főtáblájára szeretne jutni, s hosszú távon ott is szeretne ragadni. Ehhez azonban megfelelő, európai viszonyoknak megfelelő költségvetésre és stadionra van szükség.

Új stadion pedig nem nő ki egyik napról a másikra, a Fradinak tehát tényleg komolyan kell gondolnia. A mostani Üllői úti aréna helyére tervezett modern stadion építése 2010-ben kezdődhet meg, addig még be kell szerezni egy-két engedélyt. Ha minden a tervek szerint halad, 2012-ben már akár Bajnokok Ligája meccset is játszhatnak a zöld-fehérek az új arénában. Fejlesztések azonban egészen 2013-ig várhatóak körülötte.

Megmarad az eredeti Fradi?

A Fradinál ugyanis komolyan gondolják, és fizetnek is érte. Csak a stadion felhúzása 60 millió euróba (mostani árfolyamon számolva közel 20 milliárd forint) kerül majd. A komplett létesítménycsalád pedig 250 millió euróból (76 milliárd forint, szintén a mostani brutális árfolyamon) jöhet ki. A gazdasági válság nem befolyásol semmit a Ferencváros fejlesztésével kapcsolatban.

Jut mindenre pénz, ami fontos lehet.

Jut pénz a 90 ezer négyzetméteres parkolóra, hogy ne csak a 23 ezer néző tudjon a stadion mellet parkolni.

Több tízmillió euró jut például egy irodaházra, illetve egy háromcsillagos szállodára is – mind a 19 ezer négyzetméterével.

Több tízmillió euró egy 72 ezer négyzetméteres szabadidő és bevásárló központra.

Több tízmillió euró a lehető legkorszerűbb világításra, informatikai rendszerre, eredményjelző táblákra, valamit múzeumra, ajándékboltra és sörözőre.

Aztán ott vannak a csapat külföldi játékosai: hosszú távon ugyancsak eurómilliókról van szó.

Az angol edző fizetése: több tízezer euró per év.

A zöld-fehér Fradi-szív: felbecsülhetetlen?

Majd kiderül…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását