2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az orosz elnökkel tárgyal Gyurcsány

Az orosz-magyar kapcsolatok további erősödését, valamint az Oroszországgal való stratégiai partnerség jelentőségét méltatta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélés kezdetén kedden a moszkvai Kremlben.
2009. március 10. kedd 19:50 - HírExtra
Gyurcsány kiemelte: "a tavalyi viták után Európában jelenleg sokkal többen vannak azok, akik szükségesnek tartják, hogy stratégiai partnerség épüljön ki Oroszországgal".

Hozzátette, hogy Magyarország korábban is ezt az álláspontot képviselte, de akkor a jelenleginél több partnerrel kellett erről vitatkoznia. Kiemelte, hogy az utóbbi időben felerősödött a kétoldalú kapcsolatok javulásának 2002-ben kezdődött folyamata.

A nemzetközi pénzügyi válság pozitív elemének nevezte, hogy a válság rávilágított arra, hogy milyen nagy mértékű az egymástól való kölcsönös függőség.

Az orosz államfő arról beszélt, hogy Moszkva elégedett a két ország, illetve a két ország vezetői között kialakult együttműködés szintjével. Kiemelte, hogy tavaly gyakorlatilag kétharmadával emelkedett az áruforgalom mértéke, a felek különböző projekteket valósítanak meg, elsősorban az energetikai szférában. Lényegi előrelépésnek minősítette, hogy Magyarország és Oroszország képviselői kedden aláírták a Déli Áramlat gázvezeték projekt magyarországi szakaszának kétoldalú keretszerződését.

Medvegyev, aki tavaly február 25-én járt Magyarországon és tárgyalt Gyurcsány Ferenccel, rámutatott, hogy a budapesti találkozó óta eltelt több mint egy év alatt jelentős változások történtek Európában és a világban. A mostani, moszkvai találkozó egyik témájának javasolta, hogy vitassák meg a nemzetközi pénzügyi biztonság új rendszerének létrehozásával kapcsolatos kérdéseket és problémákat, amelyek Európát, illetve az egész világot érintik. Gyurcsány Ferenc azután találkozott Medvegyevvel, hogy részt vett a második magyar-orosz kormányközi konzultáción.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását