2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mindenki hozzon magával még egy medvét!

Régi, tépett, dohos plüssmacik? Ki ne dobják őket! Legalábbis idő előtt ne! Menjenek el szépen a Magyaroroszág-Finnország hokimeccsre és ott dobják be a pályára. Nem értik? Ez a Dobj egy macit! mozgalom – ezzel melegítünk a vébére!
2009. március 5. csütörtök 07:29 - Gedei Szilárd
Dobj egy macit! Nem, ez nem az élelmes játékgyártók válságkezelő jelmondata, hanem komoly jégkorongos vezetők által kitalált mozgalom. A Teddy Bear Toss, ahogy szülőhazájában, Kanadában hívják a mackóhajigálást nem régi találmány, hazánkban pedig még csak gyerekcipőben jár. Repülő plüssállatkák az első hazai gólnál – a valaha volt legjópofább hokis (sport) kezdeményezés. Főleg ha hozzátesszük: nem csak úgy hobbiból szedik össze a bedobált játékmacikat, a legtöbb esetben a dobálásnak célja is van, mégpedig karitatív. Beteg gyerekek, árvaházak, nincstelen családok kaptak már a jégre dobált macikból – Magyarországon sincs ez másképp.

Alacsonyan szállnak a plüssmacik

A mieink csoportmeccsei a vébén
április 24: Magyarország – Szlovákia (Zürich)
április 26: Magyarország – Kanada (Zürich)
április 28: Magyarország – Fehéroroszország (Zürich)
Képzeljék el, amint több ezer plüssmaci repül be a jégpályára a hokimeccsen egyik pillanatról a másikra; annyi, amennyi már a világítást is eltakarja. Éveken át vártunk erre az élményre mi magyarok, a Tengerentúlon azonban találunk olyan csapatokat, melyeknél komoly hagyományai vannak a macik dobálásának.

A legenda szerint a kanadai Kitchener városában repültek először a macik, valamikor a nyolcvanas évek derekán – egyesek szerint pontosan 1985-ben. Akkor a karácsony volt az apropó, az összegyűjtött plüssmacikat a környékbeli gyerekek kapták meg. A kezdeményezés igen gyorsan elterjedt szerte Kanadában és az Egyesült Államokban is – majd pedig az egész világon.

Magyarországon az első sikeres akció február 15-én volt, amikor a Miskolci Jegesmedvék szurkolói a Budapest Stars elleni bajnoki mérkőzésen több mint 12 zsák plüssjátékot dobtak a jégre. Akkor a borsodi sportvezetők is meglepődtek azon, milyen sikeres is lett az eső Dobj egy macit! – már akkor látszott, hogy a kedves kis mozgalom kis országunkban is hihetetlen népszerű lehet.

Mindenki hozzon magával még egy medvét!

Amikor a legtöbb maci repült
A rekordot a Calgary Hitmen szurkolói tartják, akik 2007. december 2-án 26919 darab plüssjátékkal díjazták a csapat első gólját. A valóságos medvehegyeket nem is volt egyszerű összeszedni – a csapat vezetői már attól tartottak, hogy a sok ezer plüssfigura alatt megolvad a jég és be kell jönnie a rolbának…
Második lépésként például az április másodikán a Papp László Sportarénában megrendezendő, a válogatott világbajnoki felkészülését segítő Finnország elleni meccsen lesz lehetőségük a szurkolóknak a macihajigálásra. A Pannon Hoki Gála persze egyébként sem lesz semmi, a macikkal azonban talán még felejthetetlenebbé tehetik a nézők. Mint ahogy minden bizonnyal a Heim Pál Gyermekkórház és a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeinek is felejthetetlen lesz a pillanat, amikor az összegyűjtött macikat beviszik nekik.

S ha már a nagy pillanatoknál tartunk: a magyar válogatott meglehetősen hosszú és erőltetett menetben fog felkészülni a svájci A csoportos világbajnokságra. Kiderült a helyszín is: Münchenben fognak erősödni Pat Cortina fiai – március 30-a után alig lesz pihenőnapjuk a keret tagjainak.

Azaz ha szeretnének egy picit önök is hozzájárulni a magyar csapat felkészüléséhez, s szeretnének örömteli perceket szerezni a beteg gyerekeknek látogassanak ki az Arénába egy-két jobb kiállású plüssmaci társaságában. Vagy ha nem tudnak élőben, személyesen szurkolni a csapatnak adják oda a medvéket annak, akiről biztosan tudják, hogy kimegy a meccsre.

Végül is ha mindenki visz magával három mackót (Mindenki hozzon magával három mackót! – lehetne a jelszó…) könnyedén meglehet a rekord.

Döntsük meg együtt azt a majd’ 27 ezer darabos csúcsot!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását