2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szörnyű! Egyre több lányt tesz szexrabszolgává a szer

Felesleges pánikkeltés? Vagy egy nagyon is égető probléma szajkózása? A GHB tartalmú szerek tarolnak a piacon – ez az a szer, amelyikkel lányokat is kábítanak a diszkókban. Egyre többet.
2009. március 3. kedd 18:59 - Gedei Szilárd
Felesleges azon sajnálkozni, hogy van és mindig is lesz olyan szer, ami megelőzi a jog magasan képzett embereinek gondolkodását – a vegyészek ugyanis valahogy még magasabban képzettebbek. Néhány éve például – amikor először hallottunk Magyarországon a GHB-ről – még azon is ment a vita, hogy egyáltalán tiltott-e ez a csodaszer kis országunkban. A gammahydroxybutyrátról, közkedveltebb nevén Gináról már 2002-ben leszedték a keresztvizet, és a tiltott kábítószerek listájára száműzték a karrierjét nyugtatóként kezdő, majd partidrogként egész ígéretes pályafutást bejáró Ginát.

Festékoldó és erőszak

Hanem a bajok azzal vannak, hogy a GHB sokszor nem vész el, csak átalakul. Van ugyanis egy másik vegyület, a GBL (gamma-Butyrolactone), mely megtalálható egy sor a mindennapjainkat is meghatározó szerben. Építkezéseken használt, sőt általánosan forgalmazott festékoldó termékek is épülnek erre a vegyületre. Ami miatt pedig a baj van vele: a szervezetbe kerülve – főleg ha alkoholban kerül be – seperc alatt GHB-vé válik…

Ami pedig nem túl barátságos egy anyag. Folyékony ecstasynak is nevezik. Akik próbálták már, azt mondják: lelassítja az embert, szexuálisan gátlástalanabbá tesz és az sem elhanyagolható, hogy akár a teljes kontrollt is elveszítheti a delikvens. De ha ez kell neki, hát legyen. Csakhogy azok a szegény szerencsétlen kislányoknak, akik úgy ébrednek a detoxban, hogy előző este jóakarójuk tudtuk nélkül csöppentette bele italukba a szert nem mindegy. Egy-két csepp elég ugyanis az alkoholos italba, s a semmit sem észlelő áldozat néhány perc leforgása alatt öntudatlanná válik.

A többit hozzá lehet gondolni. S ha még önmagában nem lenne elég riasztó, íme néhány adalék a történethez: a GHB tíz-tizenkét óra alatt lebomlik a szervezetből, valamint íztelensége és szagtalansága miatt lehetetlenség kiszúrni az italban – mondta már el sok fórumon dr. Zacher Gábor toxikológus. Azonban nem elég a figyelemfelkeltés, a sok-sok felhívó jellegű cikk, s még csak a legnagyobb magyar közösségépítő portál, az iwiw üzenőfala sem.

Durvul a helyzet

A HírExtra információ szerint – melyet több szakember is megerősített – ugyanis a GHB hatása alatt megerőszakolt nők száma egyre csak növekszik – ez pedig azt feltételezi, hogy a GHB-val „vadászó” nemi erőszakot elkövetők száma is. Azaz egyre több bűncselekmény történik ezzel a szerrel kapcsolatban (a szimpla fogyasztásról nem is beszélve), a rendőrség azonban mégis csak áll és bambán néz.

Pedig Bencze János rendőrfőkapitány már tavaly nyáron megállapította: a GHB-alapú nehezen azonosítható partydrogok terjedése a magyar kábítószerkopók egyik legnagyobb problémája.

GHB-t ugyanis mindenki elő tud állítani, aki egy kicsit is odafigyelt annak idején kémiaórán. Tele az internet „receptekkel”, a szórakozóhelyek ártatlan lánykáira vadászó rosszfiúk azonban nem bonyolítják túl: egy az egyben megveszik a graffitik oldására kitalált előre csomagolt GBL-tartalmú vegyszert – háromezer forintért literét. Literét! Emlékezzünk csak: két-három csepptől már el lehet érni a kívánt hatást…

A rendőrség azonban valamiért tehetetlen. Három hónappal ezelőtt mondta a megdöbbentő adatot Ródler Norbert, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni csoportjának vezetője: az elmúlt évekből mindössze egyetlen esetet ismer, amely a „Gina” segítségével elkövetett nemi erőszak miatt nyomozási szakaszba jutott. Hozzátette azt is: szerintük nem nő a szer fogyasztása.

Klasszikus drogként nem vált be...

Persze, hogy nem. Mondjuk ki: klasszikus partidrogként lényegében nem csinált túl nagy karriert – szakemberek szerint azért, mert nem olyan egyszerű GHB-függővé válni, kigyógyulni azonban annál könnyebb. Megbukott volna egyszerű drogként? Lényegében igen.

A magyar rendőrség azonban még mindig úgy kezeli ezt a szert, mintha az egyszerű hülyegyerekek újabb játékszeréről lenne szó. Egyrészt nem is olyan új – mint ezt dr. Zacher Gábor a HírExtrának elmondta, másrészt pedig sokkal szörnyűbb következményekkel is járhat a fogyasztása, mint egy szimpla ájulás.

Tudják ki az az Andrew Luster? A méltán híres Max Faktor kozmetikai cég alapító atyjának unokájáról van szó, akiről nem is olyan régen kiderült, hogy 1996 és 2000 között több lányt is megerőszakolt a lakásában, akiket előtte GHB-vel kábított el. Természetesen ez az eset óriási felháborodást váltott ki szerte a világon az emberekből – Angliában a mai napig működik a Roofie Foundation néven futó alapítvány, mely a GHB áldozatainak nyújt segítséget. A felderített áldozatok száma már közelít a tízezerhez – azonban csak néhány elenyésző esetben született bírósági ítélet. Ráadásul teljesen egyértelmű, hogy a sok ezernyi áldozat közül csak minimális számban tesznek feljelentést.

Merthogy áldozatok mindenhol vannak, az USA-tól Franciaországig. Csak nálunk nem. Kis országunkban már az is nagy esetnek számított, amikor néhány hónapja Kecelen öt bulizó fiatal lett rosszul a GBL-től – szó sem volt nemi erőszakról.

Gina, dzsina, folyékony ecstasy

- Nem telik úgy el hétvége, hogy a Gina miatt valaki ne szorulna orvosi ellátásra. Egyharmaduk úgy, hogy akaratán kívül keverték a drogot az italába – nyilatkozta szintén Zacher. S hogy miként lehet eredményesen védekezni az ilyenfajta támadások ellen? Ne járjunk egyedül szórakozni, ne fogadjunk el italt idegenektől – szajkózzák az illetékesek.

Csak a jó magyar rendőrség nem tesz semmit. Pedig első lépésként nem ártana kiállni a nyilvánosság elé és elismerni: igenis létezik ez a probléma, sőt egyre ijesztőbb méreteket ölt.

Persze ha valaminek elismerjük a létezését, akkor utána már kötelességünk is lenne megoldást találni rá. Az ilyen megfoghatatlan-megoldhatatlan ügyeknél pedig azt a legnehezebb – lehet megelőzni, lehet felvilágosítani, de meggátolni nem. Viszont legalább már odáig eljuthatnánk, hogy a GHB-ügyeket ne egységesen kábítószerügyekként kezeljük, hanem adott esetben nemi erőszakként is.

Íme még egy olyan probléma, melynek megoldására a magyar rendőrség egész egyszerűen alkalmatlan. Nem hall, nem lát, nem beszél...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását