2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az aranykor vége

Véget ért az aranykor az ingatlanpiacon, a nagy kihívások ideje következik. A piacról és annak jövőjéről Lucian Albulescu, CFA, részvényelemző, KBC Securities Romania, és Cezary Bernatek, részvényelemző, KBC Securities N.V. Polish Branch értekezett.
2009. február 1. vasárnap 09:08 - Hírextra
Az utóbbi néhány év aranykorában Európa feltörekvő ingatlanpiacainak növekedési motorja az olcsó és könnyen elérhető hitel volt, de a globális pénzpiaci válság kitörése sötétre festette az említett piacok kilátásait is. Az ingatlanfejlesztők kihívásokkal teli környezettel szembesülnek, az előttük álló időszak minden bizonnyal kemény lesz. A régiós ingatlancégek papírjaival is jól elbántak a befektetők, az árfolyamok masszív zuhanást értek meg az év folyamán. Az európai feltörekvő ingatlanpiacokon – a jelenlegi nehéz piaci körülmények fényében – rövid távon konszolidációra számítunk, közép- és hosszú távon azonban hiszünk a régió növekedési potenciáljában.


A hitelek korlátozott elérhetősége miatt a fejlesztők legfőbb prioritása a jövőbeli projektek finanszírozása. Az olcsó hitelek elérhetősége továbbra is kulcskérdés lesz, mivel a régióban a fejlesztők többsége rövid távú finanszírozási problémáktól és a megemelkedett hitelköltségektől szenved. Az egyre nehezebb piaci körülmények között a fejlesztők a befektetések visszafogását jelentették be, illetve projektek elhalasztását – különösen a projektfinanszírozás tekintetében leginkább sújtott lakóingatlan-piacon.


Az ingatlanpiaci hozamok területén további emelkedést várunk. A magas tőkeáttétellel vásárló befektetők a hitelek kiszáradásával elhagyták a piacokat, míg a tőkeerős vevők többségének hozamelvárása magas, illetve sokan közülük további áresésre apellálva a kivárás stratégiáját választják. A hosszú távú kilátások ennél némileg derűsebbek: amint visszatér a bizalom a piacra, a jelenleg érvényes hozamokba beépített kockázati prémiumok véleményünk szerint csökkennek. Nem valószínű azonban, hogy a trendforduló 2010 előtt bekövetkezik.


A feltörekvő európai ingatlanpiacokon azelőtt az egészséges gazdasági növekedés, a korlátozott kínálat és a csökkenő kihasználatlanság hajtották felfelé a bérleti díjakat – ennek a trendnek azonban valószínűleg vége szakad. Az üresedési ráták az új kínálat piacra kerülésével régiószerte emelkedni kezdtek, s ahogy a költségcsökkentés kulcsfontosságúvá vált a vállalatok számára, a bérlői piacok tovább gyengültek. Az újonnan bérbe adott területek volumene várhatóan csökkenni fog, így a bérleti díjak emelkedése majdnem minden kelet-európai ingatlanpiacon lelassul.


A feltörekvő európai országok befektetési ingatlanpiacai a globális piacokról érkező kedvezőtlen hatások és a vevők eltűnése miatt 2008 második felében tovább lassultak. A vevők és az eladók árelvárásai közötti szakadék növekedése, a finanszírozási nehézségek, illetve a nagy volumenű hitelek emelkedő költségei miatt a befektetőknek egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő hozamok realizálása régiós befektetéseken, így idén a piac további lassulására számítunk.


Mindezek ellenére úgy véljük, hogy a kelet-közép-európai, illetve a délkelet-európai ingatlanpiacok továbbra is vonzóak maradnak. A bérlői piacok fellendülése a viszonylag gyorsabb gazdasági növekedésnek köszönhetően tovább folytatódik. Emellett, figyelembe véve, hogy az ingatlancégek részvényeinek árfolyama számottevően nagyobbat esett, mint maguk az ingatlanárak, a papírok ezeken az alacsony árazási szinteken már vonzó befektetési lehetőséget jelentenek.
Forrás: resourceinfo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását