2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A pánikroham és a szívbetegség

Gyakrabban jelentkeznek szívproblémák azoknál a pácienseknél, akiknek pánikrohamai vannak - állapították meg brit kutatók. Különösen nagy az ötven évnél fiatalabbak kockázata, körükben a szívinfarktus valószínűsége is nagyobb.
2008. december 15. hétfő 16:24 - Hírextra
Mindezek ellenére ezek az emberek kisebb eséllyel halnak meg szívbetegségben, amint azt Kate Walters és munkatársai közlik az European Heart Journal című rangos kardiológiai folyóirat csütörtökön megjelent számában.

"A pánikroham tünetei nagyon hasonlítanak a szívinfarktus vagy az akut szívbetegség tüneteire és úgy tűnik, összetett lehet a kapcsolat közöttük" - véli Walters, a londoni University College munkatársa. A szakértők a brit háziorvosok által gyűjtött kutatási adatbázist (GPRD) tanulmányozták. Véletlenszerűen kiválasztott 347 ezer nem pánikbeteg és 58 ezer pánikbetegséggel diagnosztizált, 16 évnél idősebb ember egészségügyi adatait hasonlították össze vizsgálatukban.

Az ötven év alattiak körében a pánikrendellenesség átlagosan 38 százalékkal növelte a szívroham kockázatát, leginkább a 16 és 40 év közötti nők között, akiknél háromszorosára nőtt az infarktus valószínűsége.

A pánik más szívbetegségekkel is kapcsolatba hozható, valamennyi korcsoportban növekedett a kockázat, ám ebben az esetben is legnagyobb mértékben a fiatal nőknél.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak utána kellene járniuk a pánikrohammal jelentkező páciensek szívproblémáinak is.

Azt a tényt, hogy a halálozási arány mégis alacsonyabb a pánikkal küzdő embereknél, azzal magyarázzák a szakértők, hogy ők az átlagnál korábban és gyakrabban jelentkeznek orvosi vizsgálatra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását