2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ami leszívja a bukszád

Tízezer forint cipőre, másik tíz tréningruhára, utazás és persze a tagdíj - ezeket a gazdasági válság kellős közepén kell kigazdálkodnia a szülőknek. Annak ugyanis, aki sportolni íratja be a gyerekét fel kell készülnie a komoly anyagi áldozatokra. A Hírex
2008. december 6. szombat 08:09 - Gedei Szilárd
A magyar gazdaság válságban, a magyar társadalom morális válságban, a magyar sport meg egyenesen óriási bajban van - mondogatják a közgazdászok manapság. A Magyar Olimpiai Bizottság mögül lassan eltünedeznek a támogatók, a költségvetésben pedig minden egyes forintot háromszor számolnak meg, amíg azt végül ténylegesen a sportra költik .

Pénztelenség miatt nem sportolnak

Mint ahogy szintén jól meggondolják a szülők is, hogy gyereküket melyik sportegyesülethez küldik el sportolni, sőt már azt is, hogy melyik sportot, sportokat választják ki neki. Nem mindegy ugyanis, hogy a kölyök sakkozik vagy amerikai focizik – például e két sport között is óriási anyagi különbségek vannak. Nem is beszélve arról, hogy mit tegyen az a család, ahol nem egy, nem kettő, hanem még több tehetséges gyerek van…

Mint például az RTL Klub Fókusz című magazinjában bemutatott Veres-család esete, ahol az anya egyedül neveli öt gyermekét. Szerencsére vagy inkább pont ellenkezőleg mind az ötük tehetséges élsportoló, ráadásul egy elég költséges sportágban, a kick-bokszban aratnak sikereket. A család önkormányzati lakásban él, nyakig eladósodva, és már azt fontolgatják, hogy a srácok emiatt abbahagyják az élsportot.

Képzeljük csak el, hány család él Magyarországon, akik hasonló cipőben járnak. Emellett pedig hány olyan, ahol egészen egyszerűen el sem tudták kezdeni a sportot, mert nem volt rá lehetőség, azaz pénz. Mert mit tehet az ember, ha a fia vagy a lánya pont abban a sportágban lenne tehetséges, amelyiket bármennyire is szeretne, de nem tud megfizetni. Valószínűleg ezért mutatnak szomorú képet a statisztikák is, melyek szerint lényegében tíz gyermekből mindössze négy sportol Magyarországon.

Nem csak a felszerelésen múlik

Mielőtt megnéznénk tüzetesen, hogy melyik sportágak tartoznak a drágábbak és melyek a viszonylag finanszírozhatóak közé érdemes leszögezni, hogy az optimális persze az lenne, ha minden gyereknek – akár az iskolában is – lehetősége lenne a lehető legtöbb sportot kipróbálni, így nagyobb esélyt kapva a tökéletes, személyreszabott sportág megtalálására.

Ráadásul, még mielőtt beskatulyáznánk az egyes sportágakat aszerint, hogy milyen felszerelés szükségeltetik hozzá, nem árt megemlíteni, hogy nem csak ezen múlnak az anyagiak, sőt. Először is ott az általában kikerülhetetlen tagdíj, amelyet muszáj fizetni. Ebből tartja ugyanis fönn magát a sportegyesületek zöme, ha ez nem lenne, sok helyen lehúzhatnák a rolót.

Nézzük sorban a sportokat! Elöljáróban azonban mondjuk el: egyesek szerint olyan, mint olcsó sport nincsen, csak drága és még drágább…

Golf. Az ember nehezen tudja elképzelni, hogy mekkora pénzeket tudnak egy-egy komolyabb tornán nyerni a nagymenők, azt viszont még nehezebben tudjuk felfogni, hogy milyen őrületes pénzeket kell belefeccölni a dologba, amíg valakiből profi válik. Nem árt tehát minél előbb elkezdeni ezt a sportot is, lehetőleg gyerekkorban. Tessék megvenni a több százezer forintos felszerelést, az ütőket és egy tagsági sem árt valamelyik golfklubba. Mindezt éveken át fizetni nem lehet minimálbérből, tehát a hátrányos helyzetű családok lurkói aligha engedhetik meg maguknak ezt a sportágat.

Vitorlázás. Nehogy azt gondolják az olvasók, hogy vitorlázni csak méregdrága vitorlással lehet! Nem, olcsó hajó továbbra sincs, de vitorlázni lehet kölcsönhajóval is, bár ezt sok helyen úgy hívják, hogy bérlés. Talán nem véletlen, hogy a vitorlázók zöme nem fiatal, sőt!

Autóversenyzés. Na jó, nem kell mindjárt Baumgartner Zsoltra gondolni, akit hiába segített még a kormány is annak idején, egyetlen idény után eltűnt a száguldó cirkuszból. A pénzt azonban kegyetlenül beleölte a Baumgartner család is a kis Zsoltika karrierjébe. Fizették a gokartversenyzéssel járó nem kis költséget, majd mikor egyre nagyobb autókba ült át a fiú egyre növekedtek a költségek is. Ráadásul ebben a sportágban is sokat kell annak utaznia, aki valamilyen nemzetközi eredményt kar elérni. Próbálkozni azonban lehet, el kélne már egy újabb tehetség a magyar autósport számára.

Sznúker. Igen, a biliárdsport is meglehetősen drága – hobbi szinten azért szinte bárki számára vállalható. Hanem a sznúkeristák világában csak annak a fiatalnak van esélye az élmezőnybe kerülésre, akinek útját nem kevés pénzzel egyengetik. Az állandó utazást a versenyekre még megelőzi a tanulás, amely igazából csak Nagy-Britanniában képzelhető el, ott vannak ugyanis a megfelelően képzett oktatók. A nagy játékosok Ronnie O’Sullivan-től kezdve egészen az ázsiai sztárokig a ködös Albionban tanulták a szakmát, s addig amíg visszajött valamicske kis pénz is a pályafutásból több millió forintnyi összeget öltek bele, vagyis ölt bele a család. A kis piros és a kis színes golyók fanatikusainak kedvét azonban ne szegje a dolog: ezt a sportot nálunk is lehet űzni, persze attól még nem lesz olcsóbb…

A végére pedig egy meglepő sportág: a kajak-kenu. Félreértés ne essék, nem akarjuk mi lehúzni a magyar versenysport aranytojást tojó tyúkjának presztízsét, de nem szabad elhallgatni, hogy ha saját hajóban gondolkodunk bizony az sem egy olcsó mulatság. Persze az elején még nem kell a gyereknek állandó hajó, mert előbb-utóbb úgyis kinövi, de azért nem árt rá fölkészülni.

Joga van sportolni...

A szakértők persze sokszor és sok helyen elmondták már, hogy kétségbe esni nem kell, mert a legnépszerűbb sportágak, mint amilyen a labdarúgás vagy a kosárlabda, esetleg az úszás nem kerülnek kirívóan sokba. Ha azonban emlékezünk a Veres családra, bizony ez sem tűnik minden körülmények között igaznak.

Na persze, milyen egyszerű kimondani azt, hogy mindenkinek joga van sportolni...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását