2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Újraélesztés túlnyomással

Hirtelen szívhalál után kísérleti állatokat csaknem fél óra múlva is sikerült túlnyomásos oxigénkamrában újraéleszteni. A rendkívüli eredményről a kutatók a Resuscitation szakfolyóiratban számoltak be.
2008. december 2. kedd 07:33 - Hírextra
Az Amerikai Szív Szövetség statisztikái szerint hirtelen szívhalál esetén az újraélesztést perceken belül el kell kezdeni a mellkas percenként százszor történő, erélyes nyomásával. A késlekedés élet-halál kérdése: már négy perces várakozás után indítva az újraélesztést az esély mind rosszabb. Szívmegállás után minden elvesztett perc tíz százalékkal rontja az újraélesztés esélyét.

Keith Van Meter és munkacsoportja disznókon végezte azt a kísérletet, melyben az állatok szívműködését megállították. Azért dolgoztak sertéseken, mert a szív- és a vérkeringés szempontjából ez az állat hasonlít legjobban az ember keringési viszonyaihoz. Az életüket hirtelen halállal befejező állatokat 25 perc után kezdték újraéleszteni.

Arra vonatkozólag már voltak megfigyelések, hogy erősen lehűtött élőlények hosszabb késés után is újraéleszthetők, de szobahőmérsékleten néhány perc múlva már nincs remény. A kísérleti állatok egyik csoportját megpróbálták életre kelteni korszerű lélegeztetéssel, a mellkas nyomogatásával, de teljesen eredménytelenül.

A másik csoportot halála után 25 perccel túlnyomásos oxigénkamrába helyezték és ott végezték az újraélesztést. A sok oxigénnel, nagy nyomáson lélegeztetett állatok kétharmada túlélte a csaknem félórás szívhalált, míg a szobalevegőn, vagy kevés oxigénben újraélesztett sertések közül valamennyi jóvátehetetlenül elpusztult.

Az állatkísérlet eredménye azért rendkívüli, mert az orvosi szakirodalom szerint bizonyítottan 16 perc volt a leghosszabb időtartam, amikor hirtelen szívhalállal életét befejező embert még sikerült újraéleszteni. Gyógyintézetekben ma már sok helyen létezik túlnyomásos oxigénnel működő műtő vagy kezelő kamra. Az ott bekövetkező, ilyen tragédia esetén még lehet esély a magas nyomású oxigén alkalmazásával.

A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy ez az eredmény nem ellenkezik azzal a jelenlegi irányelvvel, hogy emberi hirtelen szívhalál esetén, az elsősegély során lélegeztetni nem szükséges, csak a szívműködést kell a szívmegállást követően a mellkas nyomogatásával pótolni, amíg a szaksegítség megérkezik, folytatja a szívmasszázst és megfelelő lélegeztetést biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását