2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az atomvezéré a kitüntetés

Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az idén második alkalommal odaítélt Sina Simon érem kitüntetettje - tudatta a Magyar Tudományos Akadémia az MTI-vel. Az elismerést Pálinkás József, az MTA elnöke adja át hétfőn az Akadémián.
2008. november 29. szombat 14:34 - Hírextra
A Sina Simon érmet 2007-ben alapították. Báró Sina Simon, a görög származású bécsi és budapesti kereskedő, pénzember és bankár, a XIX. század egyik legnagyobb mecénása volt. Ő ajánlotta fel a legnagyobb összeget az MTA székházának felépítésére. Ezt elismerve a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyarországi Görögök Kutatóintézete 2007 szeptemberében Sina Simon Érem alapításáról döntött, azon személyek vagy szervezetek kitüntetése céljából, akik a magyarországi tudományos intézmények és kutatások támogatásában kiemelkedő érdemeket szereztek. A Sina Simon érem első kitüntetettje Bogsch Erik, a Richter Gedeon NyRt. vezérigazgatója volt.

Az MTA közleménye kiemeli, Göncz Kinga külügyminiszter az esemény alkalmából írott köszöntő levelében arra a jelentős hozzájárulásra helyezi a hangsúlyt, amellyel a görög közösség az elmúlt évszázadokban elősegítette Magyarország gazdasági, tudományos és kulturális fejlődését.
A hétfői ünnepségen harmincöt kutató veheti át tudományos életpályája elismeréseként az MTA doktora cím odaítéléséről tanúskodó oklevelet. Az új akadémiai doktorok átlagéletkora 55 év: a legfiatalabb 33 éves, a legidősebb pedig 77. "Húsz százalékuk nő, ami az elmúlt évekhez képest növekvő tendenciát jelent" - mutat rá a közlemény.

Az Akadémia közfeladata a tudományos értékelés színvonalának megőrzése és a kutatói életpálya ívének kidolgozása. Ezt a törekvést példázza az MTA doktora tudományos cím, amely a hazai kutatói előmenetel kiemelkedő állomása. A kutatói életpálya során az egyetemi doktori iskolához és kutatói tevékenységhez fűződő doktori fokozat (PhD) után az MTA doktora cím jelenti a következő tudományos megméretést. E fokozattal rendelkező tudósok biztosítják a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak utánpótlását.

"Az új akadémiai doktorok izgalmas eredményei számos szakterületen hoztak újdonságokat, egyebek között a sejtbiológia, a kozmikus geodézia, az egyházi oktatástörténet, a víruskutatás, az elméleti fizika, a biotechnológia, a szegénység-kutatás témájában. A kutatások jelentősen hozzájárultak a gazdaságban hasznosuló technológiák kifejlesztéséhez, a társadalmi kérdések feltárásához, illetve az oktatási anyagok bővítéséhez" - hangsúlyozza az MTA közleménye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását