2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Életvezetési tréningek a börtönökben

A büntetés-végrehajtási intézetekben az elítéltek rendszeresen részt vesznek mentális, életvezetési tréningeken, kevesebb segítséget kapnak azonban az ott dolgozók ahhoz, hogy megfelelő mentális állapotban legyenek - hangzott el Balassagyarmati Fegyház és
2008. november 28. péntek 13:00 - Hírextra
Lezárult az a féléves, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) által támogatott munkaügyi és informatikai képzés, amelyen több megye 52 büntetés-végrehajtási szakembere vett részt Balassagyarmaton és a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Fábián Péter, a szervező, a HEFOP-pályázaton nyertes Társadalmi Visszailleszkedést Segítő Egyesület elnöke az egyik résztvevőt idézte a pénteki záró konferencián, miszerint "eddig mindenki csak a fogvatartottak lelkével foglalkozott, a miénkkel senki".

Szó volt a rendezvényen a személyi állomány képzéséről is. Mint Gyurovics Zsolt osztályvezető elmondta: a helyileg szervezett képzésekre nincs központi előirányzat, így az intézetekben dolgozók csak akkor tanulhatnak krízisintervenciós technikákat, stressz- és konfliktuskezelést, ha arra pályázati pénzt nyernek, pedig nagyon fontos a kiégés elkerülése.

Erről beszélt Komoróczy Zsolt vezető nevelő is, aki kitért rá: az európai börtönszabályok előírják, hogy a személyi állományban legyenek kellő számban pszichológusok, pszichiáterek, szociális munkások, testnevelők is. Előírás a jó fizikai és mentális állapot biztosítása is - tette hozzá. A balassagyarmati börtönben azonban évek óta nem tudják betölteni a pszichológusi állást.

Kovács Mihály osztályvezető előadása a fogvatartottak szabadulásra történő felkészítéséről szólt. Két idézettel élt, az egykori ávós jelmondathoz - "Ne csak őrizd, gyűlöld is!" - képest a mai helyzet úgy foglalható össze: "Inkább mi csináljunk programot a fogvatartottaknak, mint ők nekünk." A szabadságvesztés alatt elő kell segíteni az elítéltek minél sikeresebb visszailleszkedését, és ez a bekerülés pillanatában elkezdődik - mondta.

Az elítéltek többek között önismereti, konfliktuskezelő tréningeken vesznek részt, dolgoznak, tanulnak, és az iskolai bizonyítványokból nem derül ki, hogy azokat a börtönben szerezték meg. Szabadulásuk előtt fél évvel pártfogó felügyelőt kapnak, és Balassagyarmaton újabban már egy tájékoztató füzetet is, amelyben van például minta az önéletrajz megírásához vagy tanácsok állásinterjúhoz. Kovács Mihály úgy fogalmazott: ha tízzel többen tudnak munkát találni, és nem lesznek visszaesők, már megérte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását