2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Börtönbüntetés a cigányokat megtámadó fiataloknak

Garázdaságban, valamint testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság csütörtökön hozott nem jogerős ítéletében azt az öt fiatalt, akik megtámadtak két roma nőt januárban Szigetváron.
2008. november 27. csütörtök 10:42 - Hírextra
Kovács János büntető tanácsa J. Mátét egy év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre, M. Rolandot egy év három hónap, K. Balázst tizenegy, S. Zsoltot kilenc, M. Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A bíróság négy vádlott esetében a büntetés időtartamába beszámította azt a négy és fél hónapot, melyet ők korábban előzetes letartóztatásban töltöttek.

A tényállás szerint a ma 18-23 év közötti barcsi fiatalok január 22-én, italozást követően Barcsról Pécsre akartak utazni vonattal, de mivel nem váltottak jegyet, a kalauz Szigetvárnál leszállította őket. A Mozi parkba mentek, ahol fejüket és arcukat kapucnival, sállal, sísapkával eltakarva rátámadtak egy, a parkon keresztül hazafelé tartó roma asszonyra és lányára.

Egyikük előzetes szóváltás nélkül megütötte a nőt, aki ettől földre került. A bántalmazásba a többiek is bekapcsolódtak, áldozatukat többször megrúgták, melyektől nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A lány eközben elrohant segítségért, az egyik vádlott utána futott, de nem érte utol. A rendőrség a gyanúsítottakat elfogta és eljárást indított ellenük.

Bár az ügyészség az elkövetők ellen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat, a bíróság szerint ezt a motivációt ezt nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani.

Nem volt bizonyítható, hogy a bűncselekményt megelőzően cigányok verésében állapodtak volna meg, helyismeret hiányában nem tudhatták, hogy a Mozi parkban gyakran megfordulnak romák, s mivel sötét volt, a helyszínen pedig akkor még nem volt világítás, mely segítette volna az egyébként hétköznapi ruhában közlekedő áldozataik felismerését. Ezen kívül a sértettek és a tanúk sem számoltak be arról, hogy a bántalmazást megelőzően, vagy közben utaltak volna az asszony és lánya származására.

A bíró kitért rá: a vádlottak a rendőrségen és a bíróságon eltérő vallomásokat tettek, előbbiben többen beismerték tettüket és utaltak a rasszista indítékra, ezeket a nyilatkozatokat később visszavonták.

Kovács János úgy vélte: a támadás valódi célja egyfajta "bátorságpróba", "balhézás" volt, a bűncselekmény azonban kiemelt súlyú, mivel azt öt fiatal férfi két nő sérelmére követte el.
Az ügyész eltérő minősítésért és súlyosításért, vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek, illetve három nap gondolkodási időt kértek, az ítélet így nem jogerős. Az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását