2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pécs hanyagul gazdálkodott

Pécset évente több százmillió forintos kár érte 2003 és 2007 között vagyonkezelője, a Pécsi Városüzemelési és Vagyonkezelő Zrt. (PVV Zrt.) ez idő alatt folytatott hanyag és felelőtlen gazdálkodása miatt - mondta Nagy Csaba, a közgyűlés pénzügyi bizottságá
2008. november 26. szerda 17:21 - Hírextra
Az ellenzéki politikus a városháza ellenőrzési csoportjának két, közelmúltban befejeződött vizsgálatának eredményére hivatkozva közölte: több, a cég által kötött szerződés, üzleti tevékenységben való részvétel gazdaságilag előnytelennek bizonyult, előfordult, hogy a vállalat a szabályoktól eltérve, közgyűlési jóváhagyás, liciteljárás mellőzésével értékesített ingatlanokat.

Bognár László, a bizottság szintén fideszes tagja hozzátette, hogy bizonyos épületeket, telkeket nem a legkedvezőbb árajánlatot adó pályázónak adtak el, az ingatlanok pedig egy éven belül jóval magasabb áron cseréltek gazdát. Előfordult, hogy a vállalat olyan beruházásba fogott, amelyhez előtte nem készített a várható megtérülésre vonatkozó kalkulációkat, s az üzlet veszteségesnek bizonyult. Megesett emellett, hogy eltűntek fontos dokumentációk.

A képviselő kitért rá: a cég működésének hatékonyságát, gazdasági helyzetét rontotta az is, hogy az önkormányzat olyan többletfeladatokkal látta el, melyekhez forrást nem biztosított.

Nagy Csaba emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat a társaságot a városüzemelési és vagyonkezelői feladatok hatékony, eredményes és költségérzékeny ellátására hozta létre. Igény volt a tulajdonában lévő épített környezet karbantartására, fejlesztésére a város történelmi hagyományainak figyelembe vételével.

A vizsgálati jelentés szerint a társaság az alapítási célokat nem következetesen és nem megfelelően hajtotta végre, tevékenysége nem javította a lakosság közérzetét, nem erősítette a gazdasági stabilitást. A likviditás megőrzéséért egyre inkább ingatlanjai eladására kényszerült, a felhasználható források esetében csökkent a saját tőke és nőtt a hitel aránya. A PVV Zrt. jogutódja, a Pécs Holding több mint három milliárd forint adóssággal küszködik - mondta.

Nagy Csaba véleménye szerint a kialakult helyzetért a PVV Zrt. volt vezérigazgatóját, korábbi igazgatótanácsát, felügyelő bizottságát terheli a felelősség, de politikailag felelősek az önkormányzat akkori irányítói is. Úgy tudja, az ügyben ügyészségi vizsgálat is folyik, de ennek részleteiről nem tudott beszámolni.

A politikus közölte: a pénzügyi bizottság Pécs főjegyzőjéhez fordul, hogy a hatékonyabb, átláthatóbb jövőbeni gazdálkodás érdekében elősegítse egy új, az eddiginél nagyobb kapacitású ellenőrzési rendszer kialakítását. Megjegyezte egyúttal, hogy a vagyonkezelőnél az ellenzéknek egyetlen pozíciója van, képviselőjük a felügyelő bizottságban foglal helyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását