2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Jön a 3D korszak

"Arra számítok, hogy öt-hét éven belül már minden hollywoodi film 3D-ben készül majd" - jövendölte Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks animációs részlegének vezetője egy szingapúri tanácskozáson a hollywoodi és helyi filmipar krémje előtt.
2008. november 20. csütörtök 10:26 - Hírextra
"Új módon tudunk történetet mesélni, jobban megfogjuk a közönséget a 3D-vel. Ezt nem kapják meg otthon" - fogalmazta meg az új technika előretörésének célját Mark Zoradi, a Walt Disney Filmstúdiócsoport elnöke a szerdán kezdődött négynapos szingapúri 3D Film és Szórakoztató Technikai Fesztiválon. Zoradi kiemelte, hogy a háromdimenziós filmgyártás a mozisoknak is "remek ösztönzés" a digitális felszerelések beszerzésére, Ázsiában pedig külön haszon, hogy "gátat vet a kalózkodásnak" - ismertette a megszólalást a Variety szerdai beszámolója.

Dan Glickman, az Amerikai Mozgófilm Szövetség (MPAA) elnöke "valódi forradalomként" írta le a 3D-t arra utalva, hogy a technika "egy új korszak hajnalát" jelenti a filmkészítésben, ugyanis rengeteg lehetőséget, innovációt hoz magával, s ez nagy hatással lesz az egész filmművészetre. Glickman szerint az, amit ma látunk a 3D-ből csupán a felszíne mindannak, ami előttünk áll.
A Disney stúdió, amely a következő három évben 17 térhatású filmmel áll elő, elkötelezett támogatója a technológiai fejlesztéseknek, beleértve a mozik digitalizálását is, ami dollármilliárdokat emészt föl.

A háromdimenziós technika valóságos térélményt nyújt a nézőnek a tévé vagy a hagyományos film sík képéhez viszonyítva. Manapság azonban még meglehetősen kevés olyan felszereltségű mozivetítő áll készen, amely képes a 3D-filmek bemutatására. A 30 ezer amerikai moziból is csupán 1400 alkalmas erre, a világ többi részén pedig további 700. Ám a globális pénzügyi válság nem kedvez a roppant költséges átalakításoknak.

Zoradi szerint digitalizálás szempontjából a világ mozijai 12-24 hónappal kullognak az amerikai filmszínházak mögött.

A szingapúriakban viszont nagy a lelkesedés, a városállam 2017-ig vállalta, hogy évente házigazdája lesz a 3D-fesztiválnak, s a következő két évben 10 millió dollárt (kétmilliárd forint) invesztál a helyi fejlesztésekbe, hogy a 3D-média élére állhasson Ázsiában.

Katzenberg színes, szélesvásznú álma nem ragad le a szemüveges filmnézésnél (a 3D-s filmeket speciális szemüvegben kell nézni) - az animációs filmmogul szeme előtt már az lebeg, hogy húsz év múlva hologramfilmet nézni tódul majd a közönség a moziba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását